I mer enn 30 år har Community Stress Prevention Center (CSPC) i den nordlige byen Kiryat Shmona jobbet på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå for å hjelpe enkeltpersoner og samfunn å takle traumer som følger kriser og katastrofer. Senteret kan utvilsomt tilby hjelp til ofrene etter tragedien på Utøya, dersom Norge ber om det. Nå har senteret endelig fått et eget permanent behandlings- og treningsanlegg. Dørene til det nye senteret ble åpnet tidligere denne måneden. “Til tross for den respekten vi har hatt og de resultater vi har oppnådd, har vi alltid vært gjester hos andre. Nå har drømmen om å ha en egen bygning med fasiliteter for å behandle barn og voksne, et bibliotek for å kjøre seminarer og gjennomføre forskning, og plass til trening for forskere og praktikere fra Israel og utlandet, endelig gått i oppfyllelse. Dette skyldes først og fremst vennskap og støtte fra Uja-Federation of New York, " sier senterets grunnlegger og direktør Mooli Lahad til Ynet News. Han er en internasjonalt anerkjent ekspert på traumer og omsorg. Til dags dato har CSPC utdannet tusenvis av fagfolk både i Israel og i utlandet i ulike teknikker som utvikler individuelle, familie og samfunnsferdigheter for å takle krisesituasjoner. Teamet på senteret har etablert seg som ledere i traumer ikke bare i Israel, hvor de har vært involvert i nesten alle sikkerhetsrelaterte hendelser siden grunnleggelsen og frem til i dag, men også over hele verden. Community Stress Prevention Center har behandlet utallige enkeltpersoner og familier over hele verden, inkludert de i Tyrkia etter 1999 jordskjelvet; New York etter hendelsene 9 / 11; Beslan, Russland, etter den fryktelige skolemassakren i 2004; Østen etter tsunami samme år; Mississippi etter orkanen Katrina i 2005, og Haiti etter det ødeleggende 2010 jordskjelvet, skriver Ynet News. Dersom Norge har mangel på behandlingsopplegg for personer som er traumatisert etter massakren på Utøya er dette senteret utvilsomt det riktige å kontakte.  Den israelske statsråden for hjemmeforsvar, Matan Vilnai, var til stede under åpningen av det nye bygget. Det samme var en representant for sponsoren, Alisa Rubin Kurshan, som er senior visepresident for strategisk planlegging og organisatoriske ressurser på Uja-Federation. "Vi er begeistret over å være en del av åpningen av det nye behandling- og treningsanlegget," sier hun til Ynet News. "Vår støtte er basert på kunnskapen om at CSPC er virkelig gjør en forskjell i livene til dem som lider av post-traumatisk stress,” sier hun.

I mer enn 30 år har Community Stress Prevention Center (CSPC) i den nordlige byen Kiryat Shmona jobbet på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå for å hjelpe enkeltpersoner og samfunn å takle traumer som følger kriser og katastrofer. Senteret kan utvilsomt tilby hjelp til ofrene etter tragedien på Utøya, dersom Norge ber om det. Nå har senteret endelig fått et eget permanent behandlings- og treningsanlegg. Dørene til det nye senteret ble åpnet tidligere denne måneden.

“Til tross for den respekten vi har hatt og de resultater vi har oppnådd, har vi alltid vært gjester hos andre. Nå har drømmen om å ha en egen bygning med fasiliteter for å behandle barn og voksne, et bibliotek for å kjøre seminarer og gjennomføre forskning, og plass til trening for forskere og praktikere fra Israel og utlandet, endelig gått i oppfyllelse. Dette skyldes først og fremst vennskap og støtte fra Uja-Federation of New York, ” sier senterets grunnlegger og direktør Mooli Lahad til Ynet News. Han er en internasjonalt anerkjent ekspert på traumer og omsorg.

Til dags dato har CSPC utdannet tusenvis av fagfolk både i Israel og i utlandet i ulike teknikker som utvikler individuelle, familie og samfunnsferdigheter for å takle krisesituasjoner.

Teamet på senteret har etablert seg som ledere i traumer ikke bare i Israel, hvor de har vært involvert i nesten alle sikkerhetsrelaterte hendelser siden grunnleggelsen og frem til i dag, men også over hele verden. Community Stress Prevention Center har behandlet utallige enkeltpersoner og familier over hele verden, inkludert de i Tyrkia etter 1999 jordskjelvet; New York etter hendelsene 9 / 11; Beslan, Russland, etter den fryktelige skolemassakren i 2004; Østen etter tsunami samme år; Mississippi etter orkanen Katrina i 2005, og Haiti etter det ødeleggende 2010 jordskjelvet, skriver Ynet News. Dersom Norge har mangel på behandlingsopplegg for personer som er traumatisert etter massakren på Utøya er dette senteret utvilsomt det riktige å kontakte. 

Den israelske statsråden for hjemmeforsvar, Matan Vilnai, var til stede under åpningen av det nye bygget. Det samme var en representant for sponsoren, Alisa Rubin Kurshan, som er senior visepresident for strategisk planlegging og organisatoriske ressurser på Uja-Federation. “Vi er begeistret over å være en del av åpningen av det nye behandling- og treningsanlegget,” sier hun til Ynet News. “Vår støtte er basert på kunnskapen om at CSPC er virkelig gjør en forskjell i livene til dem som lider av post-traumatisk stress,” sier hun.