Israel vil revurdere sin plan om å bygge et kjernekraftverk i den sørlige delen av landet. Det opplyste statsminister Benjamin Netanyahu i et intervju med CNN i går kveld. Årsaken er den kjernefysiske krisen i Japan, skriver Israel National news. "Situasjonen i Japan skyldes et samløp mellom en naturkatastrofe og menneskeskapte katastrofer," sa  den israelske statsministeren i CNNs programserie Piers Morgan Tonight. “En sky av radioaktivitet og usikkerheten om hva som vil skje med den, er den skyen som henger over folket i Japan, og jeg tror akkurat nå henger over hele verden," sa han. Netanyahu innrømmet at Japans situasjon har fått ham til revurdere prosjektene for bygging av kjernekraftverk i Israel. “Før situasjonen i Japan var jeg mye mer entusiastisk om dette enn det jeg er nå. Faktisk vil du være nødt til å gi meg veldige gode argumenter for å gjøre det. Og heldigvis fant vi naturgass, slik at vi kan klare oss uten kjernekraftverkene,” sa Netanyahu. På konkret spørsmål fra Morgan om han ville stoppe ethvert kjernefysisk energiprogram i Israel, svarte Netanyahu: "Vi hadde ikke noen kjernekraftverk. Vi hadde noen undersøkelsesplaner, men ikke noe av betydelig omfang, og jeg tror ikke vi kommer til å forfølge planene om atomenergi i de kommende årene. " Han la til at Israel har funnet en betydelig mengde naturgass offshore, "Jeg tror vi vil gå for gass og hoppe over det kjernefysiske," konkluderte han. Israel har to kjernefysiske reaktorer, i Soreq og i Dimona, og begge opererer med en mye lavere effekt enn de kjernefysiske stasjonene som brukes til å generere elektrisitet. Til tross for dette faktum har det i kjølvannet av katastrofen i Japan også vært diskutert å undersøker reaktoren i Dimona og kanskje erstatte den. Den israelske forsvarseksperten Yossi Melman uttalte onsdag til Arutz Sheva at Israel bør nedlegge reaktoren i Dimona uavhengig av hendelsene i Japan. "Vår reaktoren er gammel, fra femtitallet," sa Melman. "Tyskland stengte reaktorene som ble bygd på åttitallet. Og her har vi en eldre reaktor. Det er vanskelig å forbedre en reaktor som er seksti år gammel. Kjerneområdet er forseglet med betong og stål, og er svært vanskelig å erstatte, med mindre du deaktiverer reaktoren og fjerner brenselsstaver." VG: Vurderer å kapsle atomkraftverk VG: Gråter over død mor VG: Føler meg trygg VG: Høyner atomtrusselnivået VG: 16 800 døde VG: Flyr hjem nordmenn VG: Sa ikke fra om svakheter

Israel vil revurdere sin plan om å bygge et kjernekraftverk i den sørlige delen av landet. Det opplyste statsminister Benjamin Netanyahu i et intervju med CNN i går kveld. Årsaken er den kjernefysiske krisen i Japan, skriver Israel National news. “Situasjonen i Japan skyldes et samløp mellom en naturkatastrofe og menneskeskapte katastrofer,” sa  den israelske statsministeren i CNNs programserie Piers Morgan Tonight. “En sky av radioaktivitet og usikkerheten om hva som vil skje med den, er den skyen som henger over folket i Japan, og jeg tror akkurat nå henger over hele verden,” sa han.

Netanyahu innrømmet at Japans situasjon har fått ham til revurdere prosjektene for bygging av kjernekraftverk i Israel. “Før situasjonen i Japan var jeg mye mer entusiastisk om dette enn det jeg er nå. Faktisk vil du være nødt til å gi meg veldige gode argumenter for å gjøre det. Og heldigvis fant vi naturgass, slik at vi kan klare oss uten kjernekraftverkene,” sa Netanyahu.

På konkret spørsmål fra Morgan om han ville stoppe ethvert kjernefysisk energiprogram i Israel, svarte Netanyahu: “Vi hadde ikke noen kjernekraftverk. Vi hadde noen undersøkelsesplaner, men ikke noe av betydelig omfang, og jeg tror ikke vi kommer til å forfølge planene om atomenergi i de kommende årene. ”

Han la til at Israel har funnet en betydelig mengde naturgass offshore, “Jeg tror vi vil gå for gass og hoppe over det kjernefysiske,” konkluderte han.

Israel har to kjernefysiske reaktorer, i Soreq og i Dimona, og begge opererer med en mye lavere effekt enn de kjernefysiske stasjonene som brukes til å generere elektrisitet. Til tross for dette faktum har det i kjølvannet av katastrofen i Japan også vært diskutert å undersøker reaktoren i Dimona og kanskje erstatte den. Den israelske forsvarseksperten Yossi Melman uttalte onsdag til Arutz Sheva at Israel bør nedlegge reaktoren i Dimona uavhengig av hendelsene i Japan.

“Vår reaktoren er gammel, fra femtitallet,” sa Melman. “Tyskland stengte reaktorene som ble bygd på åttitallet. Og her har vi en eldre reaktor. Det er vanskelig å forbedre en reaktor som er seksti år gammel. Kjerneområdet er forseglet med betong og stål, og er svært vanskelig å erstatte, med mindre du deaktiverer reaktoren og fjerner brenselsstaver.”

VG: Vurderer å kapsle atomkraftverk

VG: Gråter over død mor

VG: Føler meg trygg

VG: Høyner atomtrusselnivået

VG: 16 800 døde

VG: Flyr hjem nordmenn

VG: Sa ikke fra om svakheter