“Islamistene truer også oss, men Israel er det mest truede landet, en del av Europa i Midt-Østen, den vestlige verdens ytterste utpost”. Slik karakteriserte DagenMagazinets redaktør Vebjørn Selbekk Israels situasjon i en globalisert verden preget av islamistisk terror. Han sammenliknet Israels plassering i Midt-Østen, omringet av diktaturer, med Vest Berlins plassering før Berlin-murens fall. Selbekk talte på medlemsmøtet i Norsk Israelsk Handelskammer på Hennie Onstads Kunstsenter i Bærum i går kveld. Som vanlig ble det et trivelig møte med god mat og drikke, og sosialt samvær, etter foredraget. Men god mat og vin til tross: Det var Selbekks foredrag møtedeltakerne satt mest pris på. På en oversiktlig måte illustrert med bilder, tegnet han opp et skremmende verdensbilde med Israel i sentrum for ondskapen. “Det nye trusselbildet” var stikkordet for Selbekks foredrag. For trusselbildet mot Israel, som også er blitt vårt eget trusselbilde, har endret seg de siste 10 årene. Tidligere var Israel truet av PLO, som bygget sin ideologi på en blanding av panarabisk nasjonalisme og sosialisme.  Metodene var brutale i form av flykapringer, bombeangrep, attentater, kidnappinger og drapsforsøk. Det til tross: I dag er metodene verre, og ideologien farligere. I dag sprenger Hamas-medlemmer seg i luften i diskotekkøer, restauranter og busser. Siden 1993 er over 500 israelere myrdet på denne måten av Hamas, kunne Selbekk fortelle. Den gamle nasjonalistiske ideologien til PLO var ikke i stand til å motivere unge menn til å sprenge seg selv i luften. Den islamistiske ideologien til Hamas og likesinnede, der de blir fortalt at de ved å sprenge seg selv i luften sammen med uskyldige sivile jøder bidrar til å glede Allah, og blir belønnet med 70 jomfruer i paradiset, kan derimot gjøre det. Derfor er den nye ideologien farligere enn den gamle, mente foredragsholderen. Den første selvmordsbomberen var en 13 år gammel iraner som i 1980 sprengte seg selv i luften under en irakisk tanks under krigen mellom Iran og Irak. Han ble kanonisert av ayatolla Khomeini. Dermed var standarden satt og signalet gitt. I dag har selvmordsbomberne støtte langt inn i kretser som regnes for å være moderate islamister. Den mest sentrale islamske lederen i Europa, Yosuf al-Qaradawi, som er leder for det europeiske Fatwa-rådet, og som også det norske islamske rådet søker råd hos, har blant annet uttalt at selvmordsbombing er “den største av alle typer jihad for Allahs sak”, fortalte Vebjørn Selbekk.

“Islamistene truer også oss, men Israel er det mest truede landet, en del av Europa i Midt-Østen, den vestlige verdens ytterste utpost”. Slik karakteriserte DagenMagazinets redaktør Vebjørn Selbekk Israels situasjon i en globalisert verden preget av islamistisk terror. Han sammenliknet Israels plassering i Midt-Østen, omringet av diktaturer, med Vest Berlins plassering før Berlin-murens fall. Selbekk talte på medlemsmøtet i Norsk Israelsk Handelskammer på Hennie Onstads Kunstsenter i Bærum i går kveld.

Som vanlig ble det et trivelig møte med god mat og drikke, og sosialt samvær, etter foredraget. Men god mat og vin til tross: Det var Selbekks foredrag møtedeltakerne satt mest pris på. På en oversiktlig måte illustrert med bilder, tegnet han opp et skremmende verdensbilde med Israel i sentrum for ondskapen.

“Det nye trusselbildet” var stikkordet for Selbekks foredrag. For trusselbildet mot Israel, som også er blitt vårt eget trusselbilde, har endret seg de siste 10 årene. Tidligere var Israel truet av PLO, som bygget sin ideologi på en blanding av panarabisk nasjonalisme og sosialisme.  Metodene var brutale i form av flykapringer, bombeangrep, attentater, kidnappinger og drapsforsøk. Det til tross: I dag er metodene verre, og ideologien farligere.

I dag sprenger Hamas-medlemmer seg i luften i diskotekkøer, restauranter og busser. Siden 1993 er over 500 israelere myrdet på denne måten av Hamas, kunne Selbekk fortelle. Den gamle nasjonalistiske ideologien til PLO var ikke i stand til å motivere unge menn til å sprenge seg selv i luften. Den islamistiske ideologien til Hamas og likesinnede, der de blir fortalt at de ved å sprenge seg selv i luften sammen med uskyldige sivile jøder bidrar til å glede Allah, og blir belønnet med 70 jomfruer i paradiset, kan derimot gjøre det. Derfor er den nye ideologien farligere enn den gamle, mente foredragsholderen.

Den første selvmordsbomberen var en 13 år gammel iraner som i 1980 sprengte seg selv i luften under en irakisk tanks under krigen mellom Iran og Irak. Han ble kanonisert av ayatolla Khomeini. Dermed var standarden satt og signalet gitt. I dag har selvmordsbomberne støtte langt inn i kretser som regnes for å være moderate islamister. Den mest sentrale islamske lederen i Europa, Yosuf al-Qaradawi, som er leder for det europeiske Fatwa-rådet, og som også det norske islamske rådet søker råd hos, har blant annet uttalt at selvmordsbombing er “den største av alle typer jihad for Allahs sak”, fortalte Vebjørn Selbekk.