Det israelske selskapet SDL Desalination Ltd offentliggjorde denne uken at det har begynt byggingen av verdens største ”omvendt osmose” avsaltingsanlegg, i håp om å lindre Israels vannmangel. Gruppen sier at den nye fabrikken i det sentrale Israel vil produsere 150 millioner kubikkmeter vann hvert år, eller omtrent en femtedel av husholdningenes vannforbruk i Israel. Det vil være ferdig i 2013. Selskapet sier i en uttalelse at anlegget vil produsere vann til en kostnad på rundt 2,01 shekel per kubikkmeter. For tiden er det største ”omvendt osmose” anlegget et anlegg i den nordlige israelske byen Hadera. Denne teknologien krever mindre energi for å avsalte sjøvann og er mer miljøvennlig enn termisk-baserte systemer. Anlegget i Hadera produserer 127 millioner kubikkmeter vann årlig. Israel er i dag verdens ledende både når det gjelder gjenbruk av vann og når det gjelder avsalting. I tillegg til anlegget i Hadera, som ble åpnet i mars 2010, finnes det to andre avsaltingsanlegg for vann i Israel, i Ashkelon og i Palmachim. Når de tre anleggene når full kapasitet vil de samlet kunne håndtere en vannmengde på 200 million kubikkmeter årlig, og i 2013 vil det altså i tillegg bli produsert 150 millioner kubikkmeter vann i det nye anlegget. Vannteknologi er i ferd med å bli en viktig eksportartikkel for Israel. I november 2009 ble det avholdt en stor vannteknologikongress, WATEC, i Tel Aviv, blant annet med en delegasjon fra Norsk Israelsk Handelskammer til stede, inkludert handelskammerets leder, Dag Abrahamsen. Til stede på den store messen og kongressen var også en stor delegasjon fra Brasil, blant annet bestående av ti delstatsministere og representanter for landets største vannselskaper. For Brasil er det viktig å finne løsninger på vannforbruket før Rio de Janeiro arrangerer sommerolympiaden i 2016. Da vil tusenvis av utlendinger komme til byen. 72 prosent av alt vann i Israel blir gjenbrukt. Det er et ganske oppsiktsvekkende resultat tatt i betraktning at det landet i verden som har det beste resultatet etter Israel er Spania, der bare 12 prosent av alt vann blir gjenbrukt, og tatt i betraktning at den tilsvarende prosenten i Sentral Europa er 1 prosent. I april i fjor fikk anlegget i Hadera besøk av Maria Otero, som er medlem av den amerikanske regjeringen: httpv://www.youtube.com/watch?v=kyYiDxYlQ4o&feature=player_embedded

Det israelske selskapet SDL Desalination Ltd offentliggjorde denne uken at det har begynt byggingen av verdens største ”omvendt osmose” avsaltingsanlegg, i håp om å lindre Israels vannmangel. Gruppen sier at den nye fabrikken i det sentrale Israel vil produsere 150 millioner kubikkmeter vann hvert år, eller omtrent en femtedel av husholdningenes vannforbruk i Israel. Det vil være ferdig i 2013.

Selskapet sier i en uttalelse at anlegget vil produsere vann til en kostnad på rundt 2,01 shekel per kubikkmeter. For tiden er det største ”omvendt osmose” anlegget et anlegg i den nordlige israelske byen Hadera. Denne teknologien krever mindre energi for å avsalte sjøvann og er mer miljøvennlig enn termisk-baserte systemer. Anlegget i Hadera produserer 127 millioner kubikkmeter vann årlig.

Israel er i dag verdens ledende både når det gjelder gjenbruk av vann og når det gjelder avsalting. I tillegg til anlegget i Hadera, som ble åpnet i mars 2010, finnes det to andre avsaltingsanlegg for vann i Israel, i Ashkelon og i Palmachim. Når de tre anleggene når full kapasitet vil de samlet kunne håndtere en vannmengde på 200 million kubikkmeter årlig, og i 2013 vil det altså i tillegg bli produsert 150 millioner kubikkmeter vann i det nye anlegget.

Vannteknologi er i ferd med å bli en viktig eksportartikkel for Israel. I november 2009 ble det avholdt en stor vannteknologikongress, WATEC, i Tel Aviv, blant annet med en delegasjon fra Norsk Israelsk Handelskammer til stede, inkludert handelskammerets leder, Dag Abrahamsen. Til stede på den store messen og kongressen var også en stor delegasjon fra Brasil, blant annet bestående av ti delstatsministere og representanter for landets største vannselskaper. For Brasil er det viktig å finne løsninger på vannforbruket før Rio de Janeiro arrangerer sommerolympiaden i 2016. Da vil tusenvis av utlendinger komme til byen.

72 prosent av alt vann i Israel blir gjenbrukt. Det er et ganske oppsiktsvekkende resultat tatt i betraktning at det landet i verden som har det beste resultatet etter Israel er Spania, der bare 12 prosent av alt vann blir gjenbrukt, og tatt i betraktning at den tilsvarende prosenten i Sentral Europa er 1 prosent.

I april i fjor fikk anlegget i Hadera besøk av Maria Otero, som er medlem av den amerikanske regjeringen: