Israels økonomi er kjempesolid. Det skaper et problem: Shekelen er så sterk at det på sikt kan skade den israelske eksportindustrien. Det blir stadig dyrere å kjøpe varer fra Israel. ”Hvem skulle ha trodd at shekelen ville bli en av de sterkeste valutaene i verden,” sukket statsminister Benjamin Netanyahu da han torsdag forrige uke holdt tale på landsmøtet til den israelske organisasjonen for næringslivsledere. Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe, heter det. Men det motsatte gjelder også: Ingenting er så godt at det ikke er galt for noe. Den solide israelske økonomien har styrket shekelen og eksportindustrien frykter konsekvensene. Nå vil den israelske regjeringen innkalle representantene for arbeidsgiverne og fagbevegelsen for å drøfte hvordan en styrking av den israelske valutaen vil påvirke eksportindustrien. Møtet vil finne sted allerede denne uken, skriver Jerusalem Post. Det var foreningen president Shraga Brosh som under møtet oppfordret Netanyahu til å få alle relevante parter sammen til en økonomisk rundebordskonferanse. "Vi har gått gjennom en vanskelig periode, men på et tidspunkt er veien slutter”, sa han på konferansen. "Fra vårt ståsted er en shekel-dollar kurs på 3,50 NIS umulig. I løpet av de siste tre kvartalene har eksporten blitt svekket og jobbskapingen har stoppet opp. Vi er svært bekymret for aktiviteten i 2011 og oppfordrer beslutningstakere til å ta de nødvendige skritt for å styrke dollaren. " Finansminister Yuval Steinitz sa at hans departement var i en tett dialog med Bank of Israel for å finne en løsning på problemet i det utenlandske valutamarkedet. Den israelske sentralbanken har over lang tid drevet med støttekjøp av dollar for å styrke dollaren, en politikk som finansministeren ga sin fulle støtte. Til tross for det har shekelen stadig styrket seg i forhold til dollar. I fjor styrket shekelen seg i forhold til dollar med 6 prosent og i forhold til euro med 12,9 prosent. ”Vi er klar over problemet det skaper for industri og produksjon. De siste dagene har et lite team i departementet diskutert spørsmålet om hva vi kan eller bør gjøre for å takle problemet," sa han. Og problemet har altså oppstått fordi 2010 var en av de mest suksessrike år for Israels økonomi sammenlignet med økonomiene i den utviklede verden. Også generaldirektøren i det nasjonale infrastrukturdepartementet, Shaul Zemach, talt under møtet.  "I dag er det ingen langsiktige strategier iverksatt for vann, elektrisitet eller gassforsyning”, sa. "I stedet arbeider vi med beredskapsplaner. En av måtene for industrien til å bli mer konkurransedyktige er ved å redusere energikostnadene. Overgangen til naturgass vil kutte kostnadene, men vi trenger den nødvendige infrastrukturen”.

Israels økonomi er kjempesolid. Det skaper et problem: Shekelen er så sterk at det på sikt kan skade den israelske eksportindustrien. Det blir stadig dyrere å kjøpe varer fra Israel. ”Hvem skulle ha trodd at shekelen ville bli en av de sterkeste valutaene i verden,” sukket statsminister Benjamin Netanyahu da han torsdag forrige uke holdt tale på landsmøtet til den israelske organisasjonen for næringslivsledere.

Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe, heter det. Men det motsatte gjelder også: Ingenting er så godt at det ikke er galt for noe. Den solide israelske økonomien har styrket shekelen og eksportindustrien frykter konsekvensene. Nå vil den israelske regjeringen innkalle representantene for arbeidsgiverne og fagbevegelsen for å drøfte hvordan en styrking av den israelske valutaen vil påvirke eksportindustrien. Møtet vil finne sted allerede denne uken, skriver Jerusalem Post.

Det var foreningen president Shraga Brosh som under møtet oppfordret Netanyahu til å få alle relevante parter sammen til en økonomisk rundebordskonferanse.

“Vi har gått gjennom en vanskelig periode, men på et tidspunkt er veien slutter”, sa han på konferansen. “Fra vårt ståsted er en shekel-dollar kurs på 3,50 NIS umulig. I løpet av de siste tre kvartalene har eksporten blitt svekket og jobbskapingen har stoppet opp. Vi er svært bekymret for aktiviteten i 2011 og oppfordrer beslutningstakere til å ta de nødvendige skritt for å styrke dollaren. ”

Finansminister Yuval Steinitz sa at hans departement var i en tett dialog med Bank of Israel for å finne en løsning på problemet i det utenlandske valutamarkedet. Den israelske sentralbanken har over lang tid drevet med støttekjøp av dollar for å styrke dollaren, en politikk som finansministeren ga sin fulle støtte. Til tross for det har shekelen stadig styrket seg i forhold til dollar. I fjor styrket shekelen seg i forhold til dollar med 6 prosent og i forhold til euro med 12,9 prosent.

”Vi er klar over problemet det skaper for industri og produksjon. De siste dagene har et lite team i departementet diskutert spørsmålet om hva vi kan eller bør gjøre for å takle problemet,” sa han. Og problemet har altså oppstått fordi 2010 var en av de mest suksessrike år for Israels økonomi sammenlignet med økonomiene i den utviklede verden.

Også generaldirektøren i det nasjonale infrastrukturdepartementet, Shaul Zemach, talt under møtet.  “I dag er det ingen langsiktige strategier iverksatt for vann, elektrisitet eller gassforsyning”, sa. “I stedet arbeider vi med beredskapsplaner. En av måtene for industrien til å bli mer konkurransedyktige er ved å redusere energikostnadene. Overgangen til naturgass vil kutte kostnadene, men vi trenger den nødvendige infrastrukturen”.