Presidenten i Norsk Israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, og hans styre, ønsker alle medlemmene og alle andre Israel-venner et riktig godt nytt år. Abrahamsen håper at det nye året vil bli like godt for israelsk økonomi som det forrige. Statistikken er selvsagt ikke klar enda, men det er klart at 2010 ble et rekordår for israelsk turisme og et meget godt år for israelsk eksport og næringsliv generelt. Dessuten ble det dette året gjort drivverdige funn av olje og gass på israelsk sokkel i Middelhavet, noe som gir stor optimisme for fremtiden. Allerede i midten av desember brøt rekorden for Israels sentrale flyplass, Ben Gurion: Da gikk passasjer 11 071 001 dette året gjennom passkontrollen. Direktøren for de israelske flyplassmyndighetene, Kobi Mor, regner med at mer enn 11.5 millioner mennesker passerte inn i Israel gjennom flyplassen i 2010. Det er det høyeste antallet besøkende noensinne. Ifølge anslag fra turistdepartementet ventes 2.4 millioner kristne turister – halvparten av dem pilegrimer – å ha besøkt Israel i 2010, en dobling i forhold til 2009. Men israel har selvsagt også andre turister enn kristne og turist nummer 3 000 001 dette året kom til Tel Aviv allerede 23.november.. Da ble årsrekorden fra 2008 slått. I 2010 tok Israel imot det høyeste antallet utenlandske turister til Israel i løpet av et år siden Israel ble proklamert som uavhengig stat i 1948. Den israelske økonomien hadde en vekst på 4,5 prosent i andre kvartal i år, omtrent som regjeringens forventninger, og ventes å ligge rundt 4 prosent for hele året, mot 0,8 prosent i det internasjonale kriseåret 2009, da de flere land med utviklet økonomi hadde økonomisk nedgang. Eksporten steg med 22,7 prosent i andre kvartal. Boligbygning steg med 17,8 prosent, og privat konsum økte med 8,5 prosent. “Veksten i andre kvartal var veldig sterk,” uttalte leder for makrostrategi på det Ramat Gan-baserte Excellence Nessuah Investment House Ltd, Yaniv Hevron. Han forventet at tredje kvartal ville bli påvirket av en brems i eksporten på grunn av moderasjonen i veksten i USA og Europa. Noe som slo til. Likevel har 2010 vært et svært godt år for israelsk økonomi. Dette året ble da også Israel tatt opp som medlem i OECD. I løpet av 2010 er det gjort store funn av olje og gass utenfor kysten av Israel. Senest i går skrev vi om det siste gassfunnet, verd 95 milliarder dollar. Det største gassfunnet i verden de siste ti årene. Mulighetene er derfor store for at Israel i fremtiden vil bli selvforsynt med energi og at landet vil kunne tjene store penger som eksportør av olje og gass. Likevel opprettholder den israelske regjeringen en politikk som satser på forskning og utvikling av alternative og mer miljøvennlige energikilder, og er ledende i verden på dette området. På den kulturelle fronten kan nevnes at den israelske forskeren Eli Opper ble utnevnt som ny leder av EUREKA nettverket, en mellomstatlig organisasjon av hovedsakelig europeiske land som arbeider for å fremme industriell innovasjon, forskning og utvikling. Det siste året har Israel vært vert for en rekke av verdens mest berømte musikere, blant annet Linkin Park, Guns n’ Roses, Nazareth, Scorpions, Ozzy Osbourne, Johnny Rotten med Public Image Limited og Metallica. Året før hadde Israel blant annet besøk av The Pet Shop Boys, Madonna, Lady Gaga, Leonard Cohen, Depeche Mode og Morrissey. Mange stjerner er også ventet til Israel i 2011. Dette var kanskje årets høydepunkt i Israel: httpv://www.youtube.com/watch?v=R11KMCE1An0

Presidenten i Norsk Israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, og hans styre, ønsker alle medlemmene og alle andre Israel-venner et riktig godt nytt år. Abrahamsen håper at det nye året vil bli like godt for israelsk økonomi som det forrige. Statistikken er selvsagt ikke klar enda, men det er klart at 2010 ble et rekordår for israelsk turisme og et meget godt år for israelsk eksport og næringsliv generelt. Dessuten ble det dette året gjort drivverdige funn av olje og gass på israelsk sokkel i Middelhavet, noe som gir stor optimisme for fremtiden.

Allerede i midten av desember brøt rekorden for Israels sentrale flyplass, Ben Gurion: Da gikk passasjer 11 071 001 dette året gjennom passkontrollen. Direktøren for de israelske flyplassmyndighetene, Kobi Mor, regner med at mer enn 11.5 millioner mennesker passerte inn i Israel gjennom flyplassen i 2010. Det er det høyeste antallet besøkende noensinne.

Ifølge anslag fra turistdepartementet ventes 2.4 millioner kristne turister – halvparten av dem pilegrimer – å ha besøkt Israel i 2010, en dobling i forhold til 2009. Men israel har selvsagt også andre turister enn kristne og turist nummer 3 000 001 dette året kom til Tel Aviv allerede 23.november.. Da ble årsrekorden fra 2008 slått. I 2010 tok Israel imot det høyeste antallet utenlandske turister til Israel i løpet av et år siden Israel ble proklamert som uavhengig stat i 1948.

Den israelske økonomien hadde en vekst på 4,5 prosent i andre kvartal i år, omtrent som regjeringens forventninger, og ventes å ligge rundt 4 prosent for hele året, mot 0,8 prosent i det internasjonale kriseåret 2009, da de flere land med utviklet økonomi hadde økonomisk nedgang. Eksporten steg med 22,7 prosent i andre kvartal. Boligbygning steg med 17,8 prosent, og privat konsum økte med 8,5 prosent.

“Veksten i andre kvartal var veldig sterk,” uttalte leder for makrostrategi på det Ramat Gan-baserte Excellence Nessuah Investment House Ltd, Yaniv Hevron. Han forventet at tredje kvartal ville bli påvirket av en brems i eksporten på grunn av moderasjonen i veksten i USA og Europa. Noe som slo til. Likevel har 2010 vært et svært godt år for israelsk økonomi. Dette året ble da også Israel tatt opp som medlem i OECD.

I løpet av 2010 er det gjort store funn av olje og gass utenfor kysten av Israel. Senest i går skrev vi om det siste gassfunnet, verd 95 milliarder dollar. Det største gassfunnet i verden de siste ti årene. Mulighetene er derfor store for at Israel i fremtiden vil bli selvforsynt med energi og at landet vil kunne tjene store penger som eksportør av olje og gass. Likevel opprettholder den israelske regjeringen en politikk som satser på forskning og utvikling av alternative og mer miljøvennlige energikilder, og er ledende i verden på dette området.

På den kulturelle fronten kan nevnes at den israelske forskeren Eli Opper ble utnevnt som ny leder av EUREKA nettverket, en mellomstatlig organisasjon av hovedsakelig europeiske land som arbeider for å fremme industriell innovasjon, forskning og utvikling.

Det siste året har Israel vært vert for en rekke av verdens mest berømte musikere, blant annet Linkin Park, Guns n’ Roses, Nazareth, Scorpions, Ozzy Osbourne, Johnny Rotten med Public Image Limited og Metallica. Året før hadde Israel blant annet besøk av The Pet Shop Boys, Madonna, Lady Gaga, Leonard Cohen, Depeche Mode og Morrissey. Mange stjerner er også ventet til Israel i 2011.

Dette var kanskje årets høydepunkt i Israel: