Den israelske sentralbanksjefen Stanley Fischer har stor innflytelse over israelsk økonomi. Mindre kjent er det kanskje at han også har en viss innflytelse over hvilke israelere som skal hedres på nye pengesedler. Men det er sentralbanksjefen som fremmer forslag til Regjeringen når landet en sjelden gang fornyer sine pengesedler. Det skal skje i 2012, og Fischer foreslår at sedlene skal ha bilder av de tidligere statsministrene Manachem Begin(bildet) og Yitzhak Rabin, samt forfatteren Shmuel Yosef Agnon og dikteren Rachel Bluwstein. De tre førstnevnte historiske personene som Fischer ønsker å hedre på denne måten har alle en ting til felles: De er Nobelprisvinnere. Begin og Rabin har begge undertegnet fredsavtaler med Israels arabiske naboer og mottatt Nobels Fredspris, mens Agnon vant Nobelprisen i litteratur i 1966. Rachel Bluwstein er kjent for sine dikt, og kalles gjerne for ”Rachel dikteren.” "Sentralbanksjefen besluttet å innlemme to aspekter av Israels historie, den politiske og den kulturelle, med å hedre statsmenn som signerte fredsavtaler med våre naboer og to enestående personer fra områdene litteratur og poesi,” sier banken i en uttalelse. Et lovforslag presentert av Knesset medlem Dalia Itzik i januar foreslo at personligheter representert i den nye valutaen skal være ”kvinner og menn som bidro vesentlig til samfunnet og staten, inkludert intellektuelle, nobelprisvinnere og ledere."

Den israelske sentralbanksjefen Stanley Fischer har stor innflytelse over israelsk økonomi. Mindre kjent er det kanskje at han også har en viss innflytelse over hvilke israelere som skal hedres på nye pengesedler. Men det er sentralbanksjefen som fremmer forslag til Regjeringen når landet en sjelden gang fornyer sine pengesedler. Det skal skje i 2012, og Fischer foreslår at sedlene skal ha bilder av de tidligere statsministrene Manachem Begin(bildet) og Yitzhak Rabin, samt forfatteren Shmuel Yosef Agnon og dikteren Rachel Bluwstein.

De tre førstnevnte historiske personene som Fischer ønsker å hedre på denne måten har alle en ting til felles: De er Nobelprisvinnere. Begin og Rabin har begge undertegnet fredsavtaler med Israels arabiske naboer og mottatt Nobels Fredspris, mens Agnon vant Nobelprisen i litteratur i 1966. Rachel Bluwstein er kjent for sine dikt, og kalles gjerne for ”Rachel dikteren.”

“Sentralbanksjefen besluttet å innlemme to aspekter av Israels historie, den politiske og den kulturelle, med å hedre statsmenn som signerte fredsavtaler med våre naboer og to enestående personer fra områdene litteratur og poesi,” sier banken i en uttalelse.

Et lovforslag presentert av Knesset medlem Dalia Itzik i januar foreslo at personligheter representert i den nye valutaen skal være ”kvinner og menn som bidro vesentlig til samfunnet og staten, inkludert intellektuelle, nobelprisvinnere og ledere.”