[caption id="attachment_2839" align="alignright" width="150" caption="Foto: Cypros Mail"][/caption] Kypros og Israel underskrev forrige fredag en bilateral avtale som definerer deres grenser i havområdet. Avtalen legger til rette for leting etter hydrokarboner i området mellom de to landene. Avtalen ble undertegnet i Nikosia av den kypriotiske utenriksminister Markos Kyprianou og  den  israelske infrastrukturminister Uzi Landau. “Denne avtalen reflekterer et nært forhold og løpende samarbeid mellom Israel og Kypros”, sier den israelsk ambassaden på Kypros i en uttalelse, skriver Cyrus Mail. Avtalen vil kreve ratifisering av parlamentene i de to land. Kypros, som sier det er oppmuntrende tegn på hydrokarbonreserver i deres farvann, utlyste en første konsesjonsrunde i 2007. Det førte til en voldsom reaksjon fra Tyrkia. Tyrkia og tyrkisk-kypriotene hevder at Kypros ikke har rett til å utnytte øyas naturressurser før det politiske problemet er løst. Texas-baserte Noble Energy har leterettigheter for hydrokarboner i et kypriotisk offshore-felt, og i et tilstøtende felt på den israelske siden av sjøegrensen. “Denne avtalen gir i hovedsak Noble Energy et juridisk sikkerhetsnett, ved at deres rettigheter blir juridisk nedfelt”, sier en diplomatisk kilde til nyhetsbyrået Reuters. Noble Energy er gitt leterettigheter på et kypriotisk område som ligger ca 65 kilometer unna Israels Tamar prospekt, verdens største gassfunn i 2009. “I lys av den nylige oppdagelsen av et vell av naturressurser i Middelhavet, vil avgrensningen av Israels grenser spille en viktig rolle i å sikre Israels vitale økonomiske interesser, ved å gi sikkerhet for investorer og tilby klarhet til Israels naboer om hva som er Israels maritime grenser og dermed avgrense Israels rett til naturressurser på sjøen,” sier den israelske ambassaden på Kypros til Cypros Mail. Letelisenser i regionen ble mer attraktive etter at den amerikansk-israelske gruppens funn på Tamar-feltet. Noble Energy er 36 prosent eier av Tamar og Delek har en 31,25 prosent eierandel. Isramco Negev eier 28,75 prosent og Dor Gas Exploration eier de resterende 4 prosent. Kypros har også inngått tilsvarende bilaterale avtaler med Egypt, og en annen avtale med Libanon er klar for ratifisering, skriver avisen

Foto: Cypros Mail

Kypros og Israel underskrev forrige fredag en bilateral avtale som definerer deres grenser i havområdet. Avtalen legger til rette for leting etter hydrokarboner i området mellom de to landene. Avtalen ble undertegnet i Nikosia av den kypriotiske utenriksminister Markos Kyprianou og  den  israelske infrastrukturminister Uzi Landau. “Denne avtalen reflekterer et nært forhold og løpende samarbeid mellom Israel og Kypros”, sier den israelsk ambassaden på Kypros i en uttalelse, skriver Cyrus Mail.

Avtalen vil kreve ratifisering av parlamentene i de to land. Kypros, som sier det er oppmuntrende tegn på hydrokarbonreserver i deres farvann, utlyste en første konsesjonsrunde i 2007. Det førte til en voldsom reaksjon fra Tyrkia. Tyrkia og tyrkisk-kypriotene hevder at Kypros ikke har rett til å utnytte øyas naturressurser før det politiske problemet er løst.

Texas-baserte Noble Energy har leterettigheter for hydrokarboner i et kypriotisk offshore-felt, og i et tilstøtende felt på den israelske siden av sjøegrensen. “Denne avtalen gir i hovedsak Noble Energy et juridisk sikkerhetsnett, ved at deres rettigheter blir juridisk nedfelt”, sier en diplomatisk kilde til nyhetsbyrået Reuters. Noble Energy er gitt leterettigheter på et kypriotisk område som ligger ca 65 kilometer unna Israels Tamar prospekt, verdens største gassfunn i 2009.

“I lys av den nylige oppdagelsen av et vell av naturressurser i Middelhavet, vil avgrensningen av Israels grenser spille en viktig rolle i å sikre Israels vitale økonomiske interesser, ved å gi sikkerhet for investorer og tilby klarhet til Israels naboer om hva som er Israels maritime grenser og dermed avgrense Israels rett til naturressurser på sjøen,” sier den israelske ambassaden på Kypros til Cypros Mail. Letelisenser i regionen ble mer attraktive etter at den amerikansk-israelske gruppens funn på Tamar-feltet. Noble Energy er 36 prosent eier av Tamar og Delek har en 31,25 prosent eierandel. Isramco Negev eier 28,75 prosent og Dor Gas Exploration eier de resterende 4 prosent.

Kypros har også inngått tilsvarende bilaterale avtaler med Egypt, og en annen avtale med Libanon er klar for ratifisering, skriver avisen