Som barn i Wien var den halvt jødiske dirigenten for Israel Chamber Orchestra, Roberto Paternostro, vitne til at hans bestefar slåss med en SS-offiser som sendte familien til konsentrasjonsleir. Moren, og flere nære slektninger, overlevde oppholdet i konsentrasjonsleiren, mens andre slektninger døde i Auschwitz. Nå har dirigenten tatt initiativet til at Israel Chamber Orchestra skal spille et stykke av den sterkt antisemittiske tyske komponisten Richard Wagner under en Wagner-festival i Bayreuth i Tyskland. Festivalen ledes av Wagners 32 år gamle barnebarn Katharina. Det har skapt debatt i Israel, men dirigenten er innstilt på å bidra til forsoning og toleransen, og mener at Wagners musikk er kunst og ikke politikk, skriver Ynet News.  ”Hans musikk er genial. Det er en sammenheng mellom romantisk og moderne musikk, mellom Robert Schumann, Gustav Mahler og Arnold Schönberg. To av dem, forresten, var jødiske og store Wagner fans. Gustav Mahler var den beste Wagner dirigenten i State Opera,” sier Roberto Paternostro til Ynet.News. På spørsmål fra den israelske avisen om hvilken kommentar han har til påstandene om at Wagners musikk, som i sin tid var Hitlers favorittmusikk, blir stemplet som antisemittisk, sier han: "Det er en pågående diskusjon om saken, men det kan ikke bevises entydig. Det er ingen tvil om at en betydelig del av Wagners utsagn var antisemittiske. Han sa forferdelige ting om jøder. På den annen side var personen som utførte debuten av Parsifal i Bayreuth, Hermann Levi, en rabbinersønn. Wagner var fortsatt i live på den tiden. Mange sier at Parsifal er et antisemittisk stykke. Jeg har lest mange bøker som diskuterer den såkalte antisemittiske tendensen i Wagners verk. Jeg ser ikke det på den måten, og heller ikke mange andre. " Paternostro forteller at Israel Chamber Orchestra ikke kommer til å spille en hel Wagner opera i Bayreuth, og ikke "Parsifal" eller "Twilight of the Gods", men bare 10 minutter med intimmusikk fra operaen Siegfried. ”Og vi kommer ikke til å gjøre det i Israel. Jeg tenkte vi kunne bruke konserten til å formidle et symbol på toleranse. Og kanskje den nye generasjonen, som jeg tilhører, vil være i stand til å se på denne musikken annerledes," sier han. Siden Paternosto forstod at det kunne være kontroversielt i Israel å spille et stykke av en antisemittisk komponist i Tyskland, spurte han på forhånd samtlige medlemmer av orkesteret om de var interessert i å reise til Bayreuth og opptre der. ”Ingen hadde innvendinger mot reisen,” forteller han. "Jeg tror det er verdt å kjempe for ideen om forsoning og toleranse. For meg handler det bare om musikk, ikke politikk. Jeg er ikke en politiker. Jeg tilhører ikke noe parti eller organ. Organisasjonen min heter musikk. Jeg Har spilt Wagner hele mitt liv, og jeg er ikke den første jødiske dirigenten å gjøre det,” sier den israelske dirigenten til Ynet.news. Han sier han kjenner mange mennesker i Israel som reiser til festivalen i Bayreuth hvert år, eller kjøper billetter til Wagners operaer hver gang de besøker Wien, Berlin, Paris eller New York, og spør hvorfor det skulle være mer problematisk å spille Wagner enn å kjøpe biler fra Volkswagen eller Audi, eller å reise med Lufthansa. Roberto Paternostro sier at det var han som foreslo overfor Katharina Wagner at Israel Chamber Orchestra kunne delta på festivalen. Hun så det som en mulighet til å vise avstand til sin families historie og link til nazismen, mener han, og hun tilbød seg å sponse reisen. Katharina Wagner er lokalpolitiker og hun har tidligere gitt tillatelse for historikere til å gå gjennom familiens private arkiver. "Jeg insisterte på å spille stykker av Mendelssohn, Mahler og en moderne israelsk komponist, Tzvi Avni, i vår konsert i Bayreuth," understreker Paternostro. "Jeg har med meg disse tre og spiller en del av et Wagner stykke. Jeg gjennomfører ikke en Wagner konsert. Og jeg skal begynne med Tzvi Avni's bønn. Det var viktig for meg å starte med en israelsk komponist som har tyske røtter, " sier han. Her spiller Israel Chamber Orchestra Vivaldi httpv://www.youtube.com/watch?v=jkftsc8c70o Og her spiller de Mozart: httpv://www.youtube.com/watch?v=uIh2ELITlgw I Tyskland skal de spille en del av dette stykket (Siegfried): httpv://www.youtube.com/watch?v=L8wHteSOwW4

Som barn i Wien var den halvt jødiske dirigenten for Israel Chamber Orchestra, Roberto Paternostro, vitne til at hans bestefar slåss med en SS-offiser som sendte familien til konsentrasjonsleir. Moren, og flere nære slektninger, overlevde oppholdet i konsentrasjonsleiren, mens andre slektninger døde i Auschwitz. Nå har dirigenten tatt initiativet til at Israel Chamber Orchestra skal spille et stykke av den sterkt antisemittiske tyske komponisten Richard Wagner under en Wagner-festival i Bayreuth i Tyskland.

Festivalen ledes av Wagners 32 år gamle barnebarn Katharina. Det har skapt debatt i Israel, men dirigenten er innstilt på å bidra til forsoning og toleransen, og mener at Wagners musikk er kunst og ikke politikk, skriver Ynet News.

 ”Hans musikk er genial. Det er en sammenheng mellom romantisk og moderne musikk, mellom Robert Schumann, Gustav Mahler og Arnold Schönberg. To av dem, forresten, var jødiske og store Wagner fans. Gustav Mahler var den beste Wagner dirigenten i State Opera,” sier Roberto Paternostro til Ynet.News.

På spørsmål fra den israelske avisen om hvilken kommentar han har til påstandene om at Wagners musikk, som i sin tid var Hitlers favorittmusikk, blir stemplet som antisemittisk, sier han:

“Det er en pågående diskusjon om saken, men det kan ikke bevises entydig. Det er ingen tvil om at en betydelig del av Wagners utsagn var antisemittiske. Han sa forferdelige ting om jøder. På den annen side var personen som utførte debuten av Parsifal i Bayreuth, Hermann Levi, en rabbinersønn. Wagner var fortsatt i live på den tiden. Mange sier at Parsifal er et antisemittisk stykke. Jeg har lest mange bøker som diskuterer den såkalte antisemittiske tendensen i Wagners verk. Jeg ser ikke det på den måten, og heller ikke mange andre. ”

Paternostro forteller at Israel Chamber Orchestra ikke kommer til å spille en hel Wagner opera i Bayreuth, og ikke “Parsifal” eller “Twilight of the Gods”, men bare 10 minutter med intimmusikk fra operaen Siegfried. ”Og vi kommer ikke til å gjøre det i Israel. Jeg tenkte vi kunne bruke konserten til å formidle et symbol på toleranse. Og kanskje den nye generasjonen, som jeg tilhører, vil være i stand til å se på denne musikken annerledes,” sier han.

Siden Paternosto forstod at det kunne være kontroversielt i Israel å spille et stykke av en antisemittisk komponist i Tyskland, spurte han på forhånd samtlige medlemmer av orkesteret om de var interessert i å reise til Bayreuth og opptre der. ”Ingen hadde innvendinger mot reisen,” forteller han.

“Jeg tror det er verdt å kjempe for ideen om forsoning og toleranse. For meg handler det bare om musikk, ikke politikk. Jeg er ikke en politiker. Jeg tilhører ikke noe parti eller organ. Organisasjonen min heter musikk. Jeg Har spilt Wagner hele mitt liv, og jeg er ikke den første jødiske dirigenten å gjøre det,” sier den israelske dirigenten til Ynet.news. Han sier han kjenner mange mennesker i Israel som reiser til festivalen i Bayreuth hvert år, eller kjøper billetter til Wagners operaer hver gang de besøker Wien, Berlin, Paris eller New York, og spør hvorfor det skulle være mer problematisk å spille Wagner enn å kjøpe biler fra Volkswagen eller Audi, eller å reise med Lufthansa.

Roberto Paternostro sier at det var han som foreslo overfor Katharina Wagner at Israel Chamber Orchestra kunne delta på festivalen. Hun så det som en mulighet til å vise avstand til sin families historie og link til nazismen, mener han, og hun tilbød seg å sponse reisen. Katharina Wagner er lokalpolitiker og hun har tidligere gitt tillatelse for historikere til å gå gjennom familiens private arkiver.

“Jeg insisterte på å spille stykker av Mendelssohn, Mahler og en moderne israelsk komponist, Tzvi Avni, i vår konsert i Bayreuth,” understreker Paternostro. “Jeg har med meg disse tre og spiller en del av et Wagner stykke. Jeg gjennomfører ikke en Wagner konsert. Og jeg skal begynne med Tzvi Avni’s bønn. Det var viktig for meg å starte med en israelsk komponist som har tyske røtter, ” sier han.

Her spiller Israel Chamber Orchestra Vivaldi

Og her spiller de Mozart:

I Tyskland skal de spille en del av dette stykket (Siegfried):