Den israelske sentralbanksjefen Stanley Fisher mener at Israel må vurdere å adoptere det han kaller ”den norske metoden” og etablere et eget fond som skal holde fremtidige olje- og gassinntekter utenfor hjemlandet ved å investere dem i verdensmarkedet, skriver forretningsbladet Bloomberg. Israelske eksperter frykter at de store inntektene landet vil få fra oljeindustrien vil styrke den israelske valutaen så kraftig at det skaper problemer for den øvrige eksportindustrien, og vurderer tiltak for å hindre en slik utvikling. Gassfunnene på oljefeltene Tamar og Leviathan utenfor Israels middelhavskyst de siste to årene kan inneholde 24 billioner kubikkfot med gass, det dobbelte av Storbritannias påviste reserver i 2009, ifølge Houston-baserte Noble Energy Inc., en partner i funnene. Boring på Leviathan startet 18.oktober og produksjonen på Tamar-feltet er planlagt å starte i 2012. Gassfunnene kan føre til "styrkingen av den lokale valutaen som følge av eksport, eller redusert import av gass," sa sentralbanksjefen i en tale tidligere i år. Allerede i dag har Israel store problemer med å holde kursen på shekel på et rimelig nivå i forhold til dollar. Problemet med at en sterk olje- og gassbasert økonomi styrker tilliten til et lands valuta, og dermed skaper vanskeligheter for landets øvrige eksportrettede næringsliv, kalles gjerne for ”Den nederlandske syken”, etter at Nederland merket et slikt problem på 60-tallet på grunn av et oljefunn. Også land som Russland og Venezuela har merket tilsvarende problemer med at funn av naturressurser har skadet industrien, skriver Bloomberg.

Den israelske sentralbanksjefen Stanley Fisher mener at Israel må vurdere å adoptere det han kaller ”den norske metoden” og etablere et eget fond som skal holde fremtidige olje- og gassinntekter utenfor hjemlandet ved å investere dem i verdensmarkedet, skriver forretningsbladet Bloomberg. Israelske eksperter frykter at de store inntektene landet vil få fra oljeindustrien vil styrke den israelske valutaen så kraftig at det skaper problemer for den øvrige eksportindustrien, og vurderer tiltak for å hindre en slik utvikling.

Gassfunnene på oljefeltene Tamar og Leviathan utenfor Israels middelhavskyst de siste to årene kan inneholde 24 billioner kubikkfot med gass, det dobbelte av Storbritannias påviste reserver i 2009, ifølge Houston-baserte Noble Energy Inc., en partner i funnene. Boring på Leviathan startet 18.oktober og produksjonen på Tamar-feltet er planlagt å starte i 2012. Gassfunnene kan føre til “styrkingen av den lokale valutaen som følge av eksport, eller redusert import av gass,” sa sentralbanksjefen i en tale tidligere i år. Allerede i dag har Israel store problemer med å holde kursen på shekel på et rimelig nivå i forhold til dollar.

Problemet med at en sterk olje- og gassbasert økonomi styrker tilliten til et lands valuta, og dermed skaper vanskeligheter for landets øvrige eksportrettede næringsliv, kalles gjerne for ”Den nederlandske syken”, etter at Nederland merket et slikt problem på 60-tallet på grunn av et oljefunn. Også land som Russland og Venezuela har merket tilsvarende problemer med at funn av naturressurser har skadet industrien, skriver Bloomberg.