Nå begynner det israelske oljeeventyret for alvor. Denne uken starter oljeselskapene på den israelske sokkelen, ledet av det Texas-baserte Noble Energy Inc, å borre på et av verdens mest lovende naturgassprospekt de siste årene, skriver The Wall Street Journal. Seismiske undersøkelser viser at Leviathan prospektet, som ligger 135 kilometer utenfor Israels nordlige kyst, kan inneholde 16 billioner kubikkfot med naturgass, nok til å forsyne alle Israels gassbehov i 100 år. Dersom leteboringen, som kommer i gang denne uken, bekrefter disse tallene, kan det forvandle Israel som har vært avhengig av drivstoffimport gjennom hele sin historie, til en eksportør av naturgass. Det kan også skape lokale, regionale og globale politiske bølger, skriver avisen. Leviathan følger 2009 oppdagelsen av Tamar, et offshore gassfelt som sannsynligvis inneholder 8 billioner kubikkfot naturgass. Det var det største gassfunnet i verden i 2009, og til da det største noensinne for Israel. "Vi ser en stor revolusjon i den israelske energisektoren, sier Gideon Tadmor, administrerende direktør i Delek Energy Ltd, det israelske energiselskapet som gjennom sine to datterselskaper eier ca 45 % i Leviathan prospektet og har en 31,2 % eierandel i det mindre Tamar-feltet. Houston-baserte Noble eier en 40 % andel i Leviatan og en 36 % andel i Tamar. Selskapene forventer å kunngjøre resultatet av deres boreprogram tidlig neste år. Den fem måneders lange innsatsen vil koste 150 millioner dollar. Det skal borres ned til en dybde på 5500 meter under havbunnen på et område der havet er 1700 meter dypt. Oppdagelsen av Tamar og optimistiske prognoser for Leviathan har gitt håp om en gass Klondike i det østlige Middelhavet. Resultatet er at små selskaper har spiret i Israel de siste månedene, og søker en del av kaka, skriver Wall Street Journal. Israels flaks begynte med et beskjedent offshore gassfunn i 2000. Oppdagelsen av Tamar ni år senere utløste den nåværende boom. "Vi kan si at Israels naturgass behov vil være dekket i mer enn 20 år med de gassreservene som finne på Tamar-feltet,” sier Delek's administrerende direktør Gideon Tadmor. "Det er en dramatisk endring fra et makroøkonomisk og politisk perspektiv.”

Israel,oljeNå begynner det israelske oljeeventyret for alvor. Denne uken starter oljeselskapene på den israelske sokkelen, ledet av det Texas-baserte Noble Energy Inc, å borre på et av verdens mest lovende naturgassprospekt de siste årene, skriver The Wall Street Journal. Seismiske undersøkelser viser at Leviathan prospektet, som ligger 135 kilometer utenfor Israels nordlige kyst, kan inneholde 16 billioner kubikkfot med naturgass, nok til å forsyne alle Israels gassbehov i 100 år.

Dersom leteboringen, som kommer i gang denne uken, bekrefter disse tallene, kan det forvandle Israel som har vært avhengig av drivstoffimport gjennom hele sin historie, til en eksportør av naturgass. Det kan også skape lokale, regionale og globale politiske bølger, skriver avisen.

Leviathan følger 2009 oppdagelsen av Tamar, et offshore gassfelt som sannsynligvis inneholder 8 billioner kubikkfot naturgass. Det var det største gassfunnet i verden i 2009, og til da det største noensinne for Israel.

“Vi ser en stor revolusjon i den israelske energisektoren, sier Gideon Tadmor, administrerende direktør i Delek Energy Ltd, det israelske energiselskapet som gjennom sine to datterselskaper eier ca 45 % i Leviathan prospektet og har en 31,2 % eierandel i det mindre Tamar-feltet. Houston-baserte Noble eier en 40 % andel i Leviatan og en 36 % andel i Tamar.

Selskapene forventer å kunngjøre resultatet av deres boreprogram tidlig neste år. Den fem måneders lange innsatsen vil koste 150 millioner dollar. Det skal borres ned til en dybde på 5500 meter under havbunnen på et område der havet er 1700 meter dypt.

Oppdagelsen av Tamar og optimistiske prognoser for Leviathan har gitt håp om en gass Klondike i det østlige Middelhavet. Resultatet er at små selskaper har spiret i Israel de siste månedene, og søker en del av kaka, skriver Wall Street Journal.

Israels flaks begynte med et beskjedent offshore gassfunn i 2000. Oppdagelsen av Tamar ni år senere utløste den nåværende boom. “Vi kan si at Israels naturgass behov vil være dekket i mer enn 20 år med de gassreservene som finne på Tamar-feltet,” sier Delek’s administrerende direktør Gideon Tadmor. “Det er en dramatisk endring fra et makroøkonomisk og politisk perspektiv.”