Den israelske forfatteren David Grossman er vinneren av den tyske bokbransjens ”fredspris” for 2010, en årlig pris som gis til forfattere som fremmer arbeidet for fred, skriver den tyske avisen Welt. Prisen vil bli utdelt kommende søndag i forbindelse med bokmessen i Frankfurt. "Komiteen hedrer den israelske forfatteren David Grossman, som aktivt har vist sitt engasjement for forsoning mellom israelerne og palestinerne,” sier en av dommerne. "I sine romaner, essays og noveller forsøker han å forstå og beskrive holdningen til de annerledes tenkende, og ikke bare hans egen oppfatning. David Grossmann gir en litterær stemme til den vanskelige oppgaven med å leve sammen, en stemme som blir hørt rundt om i verden," sier han. Grossman gjør inntrykk av å være sjenert og skriver hele tiden, uansett hvor han er, skriver den tyske avisen. "Å skrive en roman er den mest komplette opplevelsen som jeg vet, og det tar tre eller fire år. Det tillater meg å utforske eventuelle steder, enten i meg selv eller til og med i andre personer som ellers ville være utilgjengelig for meg,” sier forfatteren. Selv om hans bøker utforsker forskjellige perspektiver og har klare sosiale dimensjoner, sier Grossman at publikum ikke spiller noen rolle i hans skriving. "Når jeg skriver romaner, skriver jeg dem som om ingen ville lese dem. Det er en veldig, veldig intim handling," sier han til Welt. Fredsprisen til den tyske bokbransjen tildeles enkeltpersoner som er aktive gjennom en rekke fiktive, kunstnerisk eller faglig sjangere, og er utstyrt med en premie på 25.000 euro. Vinnere i løpet av det siste tiåret inkluderer filosofen Jürgen Habermas, den nigerianske forfatteren Chinua Achebe og den tyske maleren og billedhuggeren Anselm Kiefer. David Grossman egen karriere har gått over flere felt. Som sønn av en bussjåfør, studerte han filosofi og teater før han begynte en karriere i radio i Israel. For 14 år siden arbeidet han som programleder for et populært barnprogram i radio, og han har utgitt barnebøker. Grossmans først roman med tittelen "The Smile of Lamb" kom ut i 1983. Den tok opp det som senere ble det sentrale temaet i hans engasjement som forfatter og offentlig person: forholdet mellom israelere og palestinere, skriver den tyske avisen. I mai 2003 begynte Grossman på en roman med en historie som etter hvert skulle bli grunnlaget for tragedien i forfatterens egen familie. Boken behandlet den frykt som deles av mange israelske foreldre om livet til sine sønner. Grossman sønn Jonatan hadde nettopp avsluttet sin militærtjeneste i 2003, mens hans yngste sønn Uri var klar til å starte sin tjeneste et halvt år senere. Romanen var fortsatt uferdig i 2006, da Uri ble drept av Hizbollah-styrker like før slutten av den andre Libanon-krigen. Etter sønnens død var Grossman i tvil om han kunne få seg til å fullføre boken. Han delte tvilen med sin venn og kollega Amos Oz, som sa: "Boken vil redde deg, David," skriver Welt. Selv om Grossmann sier han vil komme til bokmessen i Frankfurt neste søndag, for å ta imot prisen, sier han til Welt at det er vanskelig å forsone seg med Tyskland. "I mange år nektet jeg å komme til Tyskland på grunn av Holocaust,” sier han. "Da jeg begynte å skrive i Israel, sa jeg til meg selv, jeg kan komme til Tyskland en gang en bok har blitt utgitt der under navnet mitt. I mine øyne, er en av de mest forferdelige ting som skjedde under Holocaust at mennesker ble myrdet anonymt, og hadde ingen navn. " David Grossman talte i litteraturhuset i Salzburg mandag i forbindelse med sitt besøk i Tyskland og Østerrike: httpv://www.youtube.com/watch?v=qiIvFuwDUeE

David_GrossmannDen israelske forfatteren David Grossman er vinneren av den tyske bokbransjens ”fredspris” for 2010, en årlig pris som gis til forfattere som fremmer arbeidet for fred, skriver den tyske avisen Welt. Prisen vil bli utdelt kommende søndag i forbindelse med bokmessen i Frankfurt. “Komiteen hedrer den israelske forfatteren David Grossman, som aktivt har vist sitt engasjement for forsoning mellom israelerne og palestinerne,” sier en av dommerne.

“I sine romaner, essays og noveller forsøker han å forstå og beskrive holdningen til de annerledes tenkende, og ikke bare hans egen oppfatning. David Grossmann gir en litterær stemme til den vanskelige oppgaven med å leve sammen, en stemme som blir hørt rundt om i verden,” sier han.

Grossman gjør inntrykk av å være sjenert og skriver hele tiden, uansett hvor han er, skriver den tyske avisen. “Å skrive en roman er den mest komplette opplevelsen som jeg vet, og det tar tre eller fire år. Det tillater meg å utforske eventuelle steder, enten i meg selv eller til og med i andre personer som ellers ville være utilgjengelig for meg,” sier forfatteren.

Selv om hans bøker utforsker forskjellige perspektiver og har klare sosiale dimensjoner, sier Grossman at publikum ikke spiller noen rolle i hans skriving. “Når jeg skriver romaner, skriver jeg dem som om ingen ville lese dem. Det er en veldig, veldig intim handling,” sier han til Welt.

Fredsprisen til den tyske bokbransjen tildeles enkeltpersoner som er aktive gjennom en rekke fiktive, kunstnerisk eller faglig sjangere, og er utstyrt med en premie på 25.000 euro. Vinnere i løpet av det siste tiåret inkluderer filosofen Jürgen Habermas, den nigerianske forfatteren Chinua Achebe og den tyske maleren og billedhuggeren Anselm Kiefer.

David Grossman egen karriere har gått over flere felt. Som sønn av en bussjåfør, studerte han filosofi og teater før han begynte en karriere i radio i Israel. For 14 år siden arbeidet han som programleder for et populært barnprogram i radio, og han har utgitt barnebøker. Grossmans først roman med tittelen “The Smile of Lamb” kom ut i 1983. Den tok opp det som senere ble det sentrale temaet i hans engasjement som forfatter og offentlig person: forholdet mellom israelere og palestinere, skriver den tyske avisen.

I mai 2003 begynte Grossman på en roman med en historie som etter hvert skulle bli grunnlaget for tragedien i forfatterens egen familie. Boken behandlet den frykt som deles av mange israelske foreldre om livet til sine sønner. Grossman sønn Jonatan hadde nettopp avsluttet sin militærtjeneste i 2003, mens hans yngste sønn Uri var klar til å starte sin tjeneste et halvt år senere. Romanen var fortsatt uferdig i 2006, da Uri ble drept av Hizbollah-styrker like før slutten av den andre Libanon-krigen.

Etter sønnens død var Grossman i tvil om han kunne få seg til å fullføre boken. Han delte tvilen med sin venn og kollega Amos Oz, som sa: “Boken vil redde deg, David,” skriver Welt.

Selv om Grossmann sier han vil komme til bokmessen i Frankfurt neste søndag, for å ta imot prisen, sier han til Welt at det er vanskelig å forsone seg med Tyskland. “I mange år nektet jeg å komme til Tyskland på grunn av Holocaust,” sier han. “Da jeg begynte å skrive i Israel, sa jeg til meg selv, jeg kan komme til Tyskland en gang en bok har blitt utgitt der under navnet mitt. I mine øyne, er en av de mest forferdelige ting som skjedde under Holocaust at mennesker ble myrdet anonymt, og hadde ingen navn. ”

David Grossman talte i litteraturhuset i Salzburg mandag i forbindelse med sitt besøk i Tyskland og Østerrike: