Viktig informasjon til alle som planlegger tur til Israel i nærmeste fremtid, eller bruker å ringe til venner eller forretningsforbindelser: I morgen skifter Israel til vintertid, flere uke før Norge og resten av Europa, samt USA. Vanligvis skrur israelerne klokken en time tilbake omtrent på samme tid som oss. I år skjer det lenge før, og også lenge før israelerne føler at sommeren er over.  Den tidlige vintertiden i år har sammenheng med den jødiske nyttårsferien som er i gang og Yom Kippur fasten neste uke. Ifølge en fem år gammel lov forhandlet frem med det ortodokse Shas partiet må israelere snu deres klokker en time på søndag før Yom Kippur, skriver Washington Post. Det har tidligere vært harde debatter om hvorvidt man skal foreta endringen til vintertid etter hensyn til de religiøse skikkene, og i år har debatten vært ekstra sterk på grunn av den tidlige vintertiden det fører til, skriver avisen. Nærmere 200 000 israelere har signert en pågående skriftlig oppfordring til israelerne om å protestere mot vedtaket gjennom å unnlate å skru sine klokker tilbake. Kritikere av det tidlige tidsskiftet hevder at på grunn av kravene til en religiøs minoritet, vil israelerne stå opp når solen står høyere og varmere, kommer hjem fra jobb i mørket, og tilbringe mer tid med sine lys slått på, noe som vil koste den nasjonale økonomien millioner av dollar. Ifølge den israelske næringslivsorganisasjonen har de 170 dagene med sommertid i år spart mer enn 26 millioner dollar. Den tidlige overgangen til vintertid i Israel har sin parallell på Vestbredden og i Gaza der klokken ble skrudd tilbake forrige måned, før Ramadan startet, av hensyn til fasten. Det positive for en turist ved at også Israel nå går vekk fra sommertiden vil være at det igjen er samme tid både i Israel og på Vestbredden.

klokke2Viktig informasjon til alle som planlegger tur til Israel i nærmeste fremtid, eller bruker å ringe til venner eller forretningsforbindelser: I morgen skifter Israel til vintertid, flere uke før Norge og resten av Europa, samt USA. Vanligvis skrur israelerne klokken en time tilbake omtrent på samme tid som oss. I år skjer det lenge før, og også lenge før israelerne føler at sommeren er over.  Den tidlige vintertiden i år har sammenheng med den jødiske nyttårsferien som er i gang og Yom Kippur fasten neste uke. Ifølge en fem år gammel lov forhandlet frem med det ortodokse Shas partiet må israelere snu deres klokker en time på søndag før Yom Kippur, skriver Washington Post.

Det har tidligere vært harde debatter om hvorvidt man skal foreta endringen til vintertid etter hensyn til de religiøse skikkene, og i år har debatten vært ekstra sterk på grunn av den tidlige vintertiden det fører til, skriver avisen. Nærmere 200 000 israelere har signert en pågående skriftlig oppfordring til israelerne om å protestere mot vedtaket gjennom å unnlate å skru sine klokker tilbake.

Kritikere av det tidlige tidsskiftet hevder at på grunn av kravene til en religiøs minoritet, vil israelerne stå opp når solen står høyere og varmere, kommer hjem fra jobb i mørket, og tilbringe mer tid med sine lys slått på, noe som vil koste den nasjonale økonomien millioner av dollar. Ifølge den israelske næringslivsorganisasjonen har de 170 dagene med sommertid i år spart mer enn 26 millioner dollar.

Den tidlige overgangen til vintertid i Israel har sin parallell på Vestbredden og i Gaza der klokken ble skrudd tilbake forrige måned, før Ramadan startet, av hensyn til fasten. Det positive for en turist ved at også Israel nå går vekk fra sommertiden vil være at det igjen er samme tid både i Israel og på Vestbredden.