Neste lørdag er det klart for finalen i den israelske sangkonkurransen ”en stjerne blir født”, en konkurranse som tidligere blant annet er vunnet av Harel Skaat som i år representerte Israel med glans under Grand Prix-finalen i Telenor Arena. Den israelsk ”Idol”-finalen finner sted i Sultan's Pool utenfor de gamle bymurene i Jerusalem. Det skjer imidlertid ikke uten debatt. Finalen starter en halv time etter at Sabbaten er slutt, og religiøse jøder mener derfor at arrangementet vil medføre brudd på ”helligdagsfreden” fordi forberedelsen til showet nødvendigvis vil måtte utføres under sabbaten, skriver Israel21c. De frykter også at trafikken til finalestedet vil blokkere veiene for de som planlegger å dra til Klagemuren for å be. Ifølge den London-baserte avisen Jewish Chronicle er det Jerusalems ordfører som har hovedansvaret for at finalen denne gangen er lagt til Jerusalem. Ordføreren presset arrangementet gjennom tross sterk motstand fra noen av hans koalisjonspartnere i bystyret. Nå truer ortodokse jøder med demonstrasjoner mot sangkonkurransen. "Stille samtaler med ordføreren førte ikke til noe,” sier United Torah Judaisms bystyremedlem Shlomo Rozenshtein. "Vi beveger oss fra rolige aktiviteten til åpne demonstrasjoner av smerte og protest mot skjending av Sabbaten," sier han. Yossef Rosenfeld, leder av komiteen for ”hellighet av Sabbaten”, lovet at det vil bli store demonstrasjoner støttet av alle de viktigste lederne av Charedi samfunnet. Både produsentene av showet og representanter fra rådhuset beroliger de mulige demonstrantene med at alle forberedelsene til showet skal være ferdig på fredag, før Sabbaten begynner. Og siden showet ikke vil begynne før 90 minutter etter at Sabbaten slutter, er det ingenting å bekymre seg over, hevder de.

Jerusalem2Neste lørdag er det klart for finalen i den israelske sangkonkurransen ”en stjerne blir født”, en konkurranse som tidligere blant annet er vunnet av Harel Skaat som i år representerte Israel med glans under Grand Prix-finalen i Telenor Arena. Den israelsk ”Idol”-finalen finner sted i Sultan’s Pool utenfor de gamle bymurene i Jerusalem.

Det skjer imidlertid ikke uten debatt. Finalen starter en halv time etter at Sabbaten er slutt, og religiøse jøder mener derfor at arrangementet vil medføre brudd på ”helligdagsfreden” fordi forberedelsen til showet nødvendigvis vil måtte utføres under sabbaten, skriver Israel21c. De frykter også at trafikken til finalestedet vil blokkere veiene for de som planlegger å dra til Klagemuren for å be.

Ifølge den London-baserte avisen Jewish Chronicle er det Jerusalems ordfører som har hovedansvaret for at finalen denne gangen er lagt til Jerusalem. Ordføreren presset arrangementet gjennom tross sterk motstand fra noen av hans koalisjonspartnere i bystyret.

Nå truer ortodokse jøder med demonstrasjoner mot sangkonkurransen. “Stille samtaler med ordføreren førte ikke til noe,” sier United Torah Judaisms bystyremedlem Shlomo Rozenshtein. “Vi beveger oss fra rolige aktiviteten til åpne demonstrasjoner av smerte og protest mot skjending av Sabbaten,” sier han. Yossef Rosenfeld, leder av komiteen for ”hellighet av Sabbaten”, lovet at det vil bli store demonstrasjoner støttet av alle de viktigste lederne av Charedi samfunnet.

Både produsentene av showet og representanter fra rådhuset beroliger de mulige demonstrantene med at alle forberedelsene til showet skal være ferdig på fredag, før Sabbaten begynner. Og siden showet ikke vil begynne før 90 minutter etter at Sabbaten slutter, er det ingenting å bekymre seg over, hevder de.