Israel hadde en overraskende sterk økonomisk vekst i andre kvartal 2010, med hele 4,7 prosent, skriver forretningsbladet Bloomberg. Det er den raskeste veksten på mer enn to år, og skyldtes en vekst i både eksport og innenlands forbruk. Tallene ble offentliggjort i går på nettsiden til det israelske sentrale statistikkbyrået.  Veksten i første kvartal var på 3,6 prosent, og sentralbanksjefens forventinger har lagt på en årlig vekst på rundt 4 prosent. Også Bloombergs eksperter ble tatt på sengen. ”Dette er virkelig en økonomi som kjører på alle stempler,” sier Jonathan Katz, en Jerusalem-basert økonom i firmaet HSBC Holdings Plc, som selv hadde spådd en vekst på 3,7 prosent. Han mener at den voldsomme økonomiske veksten de siste månedene nødvendigvis vil tvinge den israelske sentralbanken til å øke renten. Den israelske økonomien har kommet godt fra den globale økonomiske krisen, drevet av en eksport som utgjør nesten halvparten av brutto nasjonalproduktet. Salg til utlandet, utenom skip, fly og polerte diamanter, økte i juli til 3,8 milliarder dollar, det høyeste eksportallet på to år, opplyste det statistiske sentralbyrået.

Israel_vekst1Israel hadde en overraskende sterk økonomisk vekst i andre kvartal 2010, med hele 4,7 prosent, skriver forretningsbladet Bloomberg. Det er den raskeste veksten på mer enn to år, og skyldtes en vekst i både eksport og innenlands forbruk. Tallene ble offentliggjort i går på nettsiden til det israelske sentrale statistikkbyrået.  Veksten i første kvartal var på 3,6 prosent, og sentralbanksjefens forventinger har lagt på en årlig vekst på rundt 4 prosent. Også Bloombergs eksperter ble tatt på sengen.

”Dette er virkelig en økonomi som kjører på alle stempler,” sier Jonathan Katz, en Jerusalem-basert økonom i firmaet HSBC Holdings Plc, som selv hadde spådd en vekst på 3,7 prosent. Han mener at den voldsomme økonomiske veksten de siste månedene nødvendigvis vil tvinge den israelske sentralbanken til å øke renten.

Den israelske økonomien har kommet godt fra den globale økonomiske krisen, drevet av en eksport som utgjør nesten halvparten av brutto nasjonalproduktet. Salg til utlandet, utenom skip, fly og polerte diamanter, økte i juli til 3,8 milliarder dollar, det høyeste eksportallet på to år, opplyste det statistiske sentralbyrået.