[caption id="attachment_2004" align="alignright" width="150" caption="Foto: digtriad.com "][/caption] Israelske arkeologer sa mandag denne uken at de har gravd frem det eldste skriftlige dokumentet som noensinne er funnet i Jerusalem på et lite leirefragment dateres tilbake til det 14. århundre f.kr skriver nettstedet digtriad.com. Dr. Eilat Mazar fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem, som utførte utgravningene, sier til Reuters TV at funnet understreker betydningen av Jerusalem i denne perioden. "Det er det eldste skriftlige dokumentet som noen gang er funnet i Jerusalem. Det viser en meget dyktig skriver, noe som tyder på at han sannsynligvis satt i hoffet til kongen av Jerusalem på den tiden.  Vi vet at det var skrevet i Jerusalem, ettersom undersøkelser viser at det er skrevet på jord fra Jerusalem. Det at vi nå vet at dette hoffet var her i Jerusalem betyr at Jerusalem på den tiden var en svært betydningsfull hovedstad, en kongelig by,” sier hun. Funnet består av to fragmentet fra samme dokument med 2,8 centimeter i størrelse og en centimeter tykt. Ifølge Mazar ser de ut til å ha vært del av et dokument som inneholdt en diplomatisk melding utvekslet mellom konger i Jerusalem og Egypt. Det er skrevet i kileskriftsymboler i datidens Akkadian. "Til tross for det faktum at vi har et veldig lite fragment av dokumentet, kan vi se fem linjer med skrift på den ene siden og fire linjer på den andre siden, ni til sammen. Men dessverre er det vi kan lese veldig fragmentert.  Vi kan lese bare "de" eller "du" eller "etterpå", men ingenting som gjør at vi kan forstå hva som er konteksten av brevet, men selve eksistensen av et slikt brev i Jerusalem, det er det som teller,” sier hun. Det hebraiske universitetet sier i en pressemelding at det eldste kjente skriftlige dokumentet tidligere utgravd i byen var et dokument som går tilbake til det 8. århundre f.Kr. som ble funnet i nærheten av Jerusalems gamleby.

Foto: digtriad.com

Foto: digtriad.com

Israelske arkeologer sa mandag denne uken at de har gravd frem det eldste skriftlige dokumentet som noensinne er funnet i Jerusalem på et lite leirefragment dateres tilbake til det 14. århundre f.kr skriver nettstedet digtriad.com.

Dr. Eilat Mazar fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem, som utførte utgravningene, sier til Reuters TV at funnet understreker betydningen av Jerusalem i denne perioden.

“Det er det eldste skriftlige dokumentet som noen gang er funnet i Jerusalem. Det viser en meget dyktig skriver, noe som tyder på at han sannsynligvis satt i hoffet til kongen av Jerusalem på den tiden.  Vi vet at det var skrevet i Jerusalem, ettersom undersøkelser viser at det er skrevet på jord fra Jerusalem. Det at vi nå vet at dette hoffet var her i Jerusalem betyr at Jerusalem på den tiden var en svært betydningsfull hovedstad, en kongelig by,” sier hun.

Funnet består av to fragmentet fra samme dokument med 2,8 centimeter i størrelse og en centimeter tykt. Ifølge Mazar ser de ut til å ha vært del av et dokument som inneholdt en diplomatisk melding utvekslet mellom konger i Jerusalem og Egypt. Det er skrevet i kileskriftsymboler i datidens Akkadian.

“Til tross for det faktum at vi har et veldig lite fragment av dokumentet, kan vi se fem linjer med skrift på den ene siden og fire linjer på den andre siden, ni til sammen. Men dessverre er det vi kan lese veldig fragmentert.  Vi kan lese bare “de” eller “du” eller “etterpå”, men ingenting som gjør at vi kan forstå hva som er konteksten av brevet, men selve eksistensen av et slikt brev i Jerusalem, det er det som teller,” sier hun.

Det hebraiske universitetet sier i en pressemelding at det eldste kjente skriftlige dokumentet tidligere utgravd i byen var et dokument som går tilbake til det 8. århundre f.Kr. som ble funnet i nærheten av Jerusalems gamleby.