Siden det dødelige israelske raid på Gaza-flotiljen, har Tyrkia tilbakekalt sin ambassadør fra Jerusalem og utestengt israelske militære fly fra landets luftrom. Israel, på sin side, har advart sine borgere mot  å reise til Tyrkia. Men på de fleste andre områder er det fortsatt ”business as usual” mellom mangeårige allierte, skriver New York Times. En forsvarsdelegasjon fra Tyrkia er i Israel akkurat nå, dets offiserer og soldater rumler gjennom sanden i Negev for å lære å operere de samme pilotløse flyene som ofte er brukt av Israel til å jakte palestinske militante i Gaza. De er der, sier en israelsk tjenestemann, som ikke var autorisert til å snakke offentlig om avtalen, fordi de israelske instruktørene som trente dem i Tyrkia ble kalt hjem etter flotiljeraidet. Avtalen om kjøp av droner for 190 millioner dollar er ikke avlyst. Heller ikke har de fleste sivile forretninger, fra tekstiler til vanningsanlegg, som sto for nesten $ 3 milliarder i handelen i fjor, blitt endret på, sier businessanalytikere. "Alt er i henhold til planen,” sier den israelske tjenestemannen. "Det er ingen endringer. Det er business as usual. " "Det er gode forretningsforbindelser mellom våre land,” sier Soli Ozel, professor i internasjonale forbindelser ved Istanbul Bilgi University. "Næringslivet ønsker at det skal fortsette.” De investeringene og den handelen som fortsetter under overflaten minner om de dype og sammenhengende bånd som Tyrkia og Israel har smidd i løpet av årene som regionale mistilpassede - Israel som den jødiske staten og Tyrkia som et muslimsk land som ligg i Europa og Asia, skriver New York Times.  Når investeringene ofte dreier seg om våpen og våpendeler som det tar lang tid å produsere, og Tyrkia derfor er nødt til å stole på israelsk teknisk støtte, er båndene ikke så lette å ødelegge. Harde tall er vanskelig å komme med når det gjelder forsvarskontrakter, men Lale Sariibrahimoglu, som er korrespondent for Jane's Defense Weekly i Tyrkia, forteller at tyrkiske militære kilder sier at militær handel mellom landene utgjorde rundt $ 1,8 milliarder dollar i 2007. Israel har en frihandelsavtale med Tyrkia som ingen har snakket om å endre på, og kort tid før flotiljen ble raidet bidro Tyrkia til å sikre Israels medlemsskap i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

IstanbulSiden det dødelige israelske raid på Gaza-flotiljen, har Tyrkia tilbakekalt sin ambassadør fra Jerusalem og utestengt israelske militære fly fra landets luftrom. Israel, på sin side, har advart sine borgere mot  å reise til Tyrkia. Men på de fleste andre områder er det fortsatt ”business as usual” mellom mangeårige allierte, skriver New York Times.

En forsvarsdelegasjon fra Tyrkia er i Israel akkurat nå, dets offiserer og soldater rumler gjennom sanden i Negev for å lære å operere de samme pilotløse flyene som ofte er brukt av Israel til å jakte palestinske militante i Gaza. De er der, sier en israelsk tjenestemann, som ikke var autorisert til å snakke offentlig om avtalen, fordi de israelske instruktørene som trente dem i Tyrkia ble kalt hjem etter flotiljeraidet.

Avtalen om kjøp av droner for 190 millioner dollar er ikke avlyst. Heller ikke har de fleste sivile forretninger, fra tekstiler til vanningsanlegg, som sto for nesten $ 3 milliarder i handelen i fjor, blitt endret på, sier businessanalytikere. “Alt er i henhold til planen,” sier den israelske tjenestemannen. “Det er ingen endringer. Det er business as usual. ”

“Det er gode forretningsforbindelser mellom våre land,” sier Soli Ozel, professor i internasjonale forbindelser ved Istanbul Bilgi University. “Næringslivet ønsker at det skal fortsette.”

De investeringene og den handelen som fortsetter under overflaten minner om de dype og sammenhengende bånd som Tyrkia og Israel har smidd i løpet av årene som regionale mistilpassede – Israel som den jødiske staten og Tyrkia som et muslimsk land som ligg i Europa og Asia, skriver New York Times.  Når investeringene ofte dreier seg om våpen og våpendeler som det tar lang tid å produsere, og Tyrkia derfor er nødt til å stole på israelsk teknisk støtte, er båndene ikke så lette å ødelegge.

Harde tall er vanskelig å komme med når det gjelder forsvarskontrakter, men Lale Sariibrahimoglu, som er korrespondent for Jane’s Defense Weekly i Tyrkia, forteller at tyrkiske militære kilder sier at militær handel mellom landene utgjorde rundt $ 1,8 milliarder dollar i 2007.

Israel har en frihandelsavtale med Tyrkia som ingen har snakket om å endre på, og kort tid før flotiljen ble raidet bidro Tyrkia til å sikre Israels medlemsskap i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.