”Blowing in the wind” synger Bob Dylan, og kanskje kommer freden blåsende med vinden? I alle fall har et israelsk og et palestinsk selskap nå gått sammen om et vindturbinprosjekt på Vestbredden, skriver Israel21c. De to selskapene, Israel Wind Power basert i Ramat Gan nær Tel Aviv og Brothers Engineering Group fra Betlehem på Vestbredden har nettopp annonsert deres intensjon om å samarbeide i bygging og salg av vindturbiner. Brothers Engineering Group ble grunnlagt av Dr. Mohammed Salem, en farmasøyt, forretningsmann og sosial entreprenør som er medlem av ”Ingeniører uten grenser”. Salem, som er selskapets administrerende direktør, har bokstavlig talt vært i vinden siden 2006, da selskapet ble startet. Det sysselsetter i dag 15 personer i Betlehem. Hans selskap leverer vindturbiner og solpaneler på Vestbredden. ”Forretningssamarbeid innenfor vindenergi er noe som vil være til fordel for alle. Det vil fungere som en bro av fred for den israelsk-palestinske konflikten, ” sier Salem til Israel21c. ”Vi vil være ett selskap, sammen”, sier han. De to selskapene planlegger å samarbeide på markedsføring, produksjon og installasjon av vindturbiner til å generere elektrisitet på en skala på 50 kW for å gi vindkraft til fabrikker, kontorer og private hjem. Det var for et år siden at Brothers Engineering Group tok kontakt med Israel Wind Energy, et selskap som ble grunnlagt omtrent for et år siden, som gir vindturbinløsninger og også har utviklet sin egen vindmølle. "Vi fikk mail fra dem i fjor”, sier Yanir Avital, som er grunnlegger av det israelske selskapet."De var interessert i vårt produkt. Vi besøkte deres selskap i Betlehem, og følte at de kunne være en god partner. Vi kunne bruke Salem's forbindelser, og med våre forbindelser kunne vi hjelpe deres bedrift til å gå ett eller to skritt fremover,” legger han til. De to sidene har til hensikt først å samarbeide om integrering av vindturbiner i det palestinske selvstyreområdet og senere også utenfor dette området. 'Vi ønsker å utvikle og installere vindturbiner i disse områdene,” sier Avital. "I Israel har vi veldig få steder som kan bruke denne type energi." Brødrene Group tilbyr studenter på Vestbredden kurs i å bygge vindturbiner, hvorav noen brukes til behandling av avløpsvann. Selskapet har også erfaring med solenergi. Salem mener at samarbeidet med Israel Wind Energy vil være gjensidig fordelaktig: 'Vi vil være gode samarbeidspartnere for å utvikle og bygge store turbiner, med vår teknologi og deres teknologi. " 'Salem sier han også ønsker å arbeide på Gazastripen, men at det er umulig å få inn delene, siden den israelske regjeringen regulerer slike materialer som også kan brukes til å bygge raketter.  Israel Wind Energy har allerede bygget vindmølleløsninger planlagt for snarlig eksport til Europa og Russland.  Disse er stort sett turbiner som kan konvertere vindenergi for oppvarming av vann. 'Turbinene vi gjør er lette, rolige og estetiske,”  forteller Avital til Israel21c, og peker på at de er designet med et israelsk flagg. En enkelt enhet kilowatt koster rundt $ 5000 sier han, og vil gi om lag en fjerdedel av energien som brukes i et mellomstort hjem. Men ifølge Avital er det bare ett sted på Golanhøydene som er ideelt for vind, og de best egnede stedene i området er på Vestbredden. Han mener at samarbeidet med den Vestbredden-baserte Brothers Group vil kunne hjelpe det israelske selskapet å ekspandere inn i regioner hvor det er mer vind.  "Vi tror at dette er et eksempel på evnen til vanlige mennesker til å bygge bro mellom våre lokalsamfunn, spesielt i disse stormfulle dager,” sier Salem. De to selskapene håper å få prosjektet i gang i løpet av neste år. Det er selvfølgelig forutsatt at de ustadige politiske vindene ikke blåser planene ut av kurs, skriver Israel 21c.

vindmøller”Blowing in the wind” synger Bob Dylan, og kanskje kommer freden blåsende med vinden? I alle fall har et israelsk og et palestinsk selskap nå gått sammen om et vindturbinprosjekt på Vestbredden, skriver Israel21c. De to selskapene, Israel Wind Power basert i Ramat Gan nær Tel Aviv og Brothers Engineering Group fra Betlehem på Vestbredden har nettopp annonsert deres intensjon om å samarbeide i bygging og salg av vindturbiner.

Brothers Engineering Group ble grunnlagt av Dr. Mohammed Salem, en farmasøyt, forretningsmann og sosial entreprenør som er medlem av ”Ingeniører uten grenser”. Salem, som er selskapets administrerende direktør, har bokstavlig talt vært i vinden siden 2006, da selskapet ble startet. Det sysselsetter i dag 15 personer i Betlehem. Hans selskap leverer vindturbiner og solpaneler på Vestbredden.

”Forretningssamarbeid innenfor vindenergi er noe som vil være til fordel for alle. Det vil fungere som en bro av fred for den israelsk-palestinske konflikten, ” sier Salem til Israel21c. ”Vi vil være ett selskap, sammen”, sier han. De to selskapene planlegger å samarbeide på markedsføring, produksjon og installasjon av vindturbiner til å generere elektrisitet på en skala på 50 kW for å gi vindkraft til fabrikker, kontorer og private hjem.

Det var for et år siden at Brothers Engineering Group tok kontakt med Israel Wind Energy, et selskap som ble grunnlagt omtrent for et år siden, som gir vindturbinløsninger og også har utviklet sin egen vindmølle. “Vi fikk mail fra dem i fjor”, sier Yanir Avital, som er grunnlegger av det israelske selskapet.”De var interessert i vårt produkt. Vi besøkte deres selskap i Betlehem, og følte at de kunne være en god partner. Vi kunne bruke Salem’s forbindelser, og med våre forbindelser kunne vi hjelpe deres bedrift til å gå ett eller to skritt fremover,” legger han til.

De to sidene har til hensikt først å samarbeide om integrering av vindturbiner i det palestinske selvstyreområdet og senere også utenfor dette området. ‘Vi ønsker å utvikle og installere vindturbiner i disse områdene,” sier Avital. “I Israel har vi veldig få steder som kan bruke denne type energi.”

Brødrene Group tilbyr studenter på Vestbredden kurs i å bygge vindturbiner, hvorav noen brukes til behandling av avløpsvann. Selskapet har også erfaring med solenergi. Salem mener at samarbeidet med Israel Wind Energy vil være gjensidig fordelaktig: ‘Vi vil være gode samarbeidspartnere for å utvikle og bygge store turbiner, med vår teknologi og deres teknologi. ”

‘Salem sier han også ønsker å arbeide på Gazastripen, men at det er umulig å få inn delene, siden den israelske regjeringen regulerer slike materialer som også kan brukes til å bygge raketter.

 Israel Wind Energy har allerede bygget vindmølleløsninger planlagt for snarlig eksport til Europa og Russland.  Disse er stort sett turbiner som kan konvertere vindenergi for oppvarming av vann.

‘Turbinene vi gjør er lette, rolige og estetiske,”  forteller Avital til Israel21c, og peker på at de er designet med et israelsk flagg. En enkelt enhet kilowatt koster rundt $ 5000 sier han, og vil gi om lag en fjerdedel av energien som brukes i et mellomstort hjem. Men ifølge Avital er det bare ett sted på Golanhøydene som er ideelt for vind, og de best egnede stedene i området er på Vestbredden. Han mener at samarbeidet med den Vestbredden-baserte Brothers Group vil kunne hjelpe det israelske selskapet å ekspandere inn i regioner hvor det er mer vind.

 “Vi tror at dette er et eksempel på evnen til vanlige mennesker til å bygge bro mellom våre lokalsamfunn, spesielt i disse stormfulle dager,” sier Salem. De to selskapene håper å få prosjektet i gang i løpet av neste år. Det er selvfølgelig forutsatt at de ustadige politiske vindene ikke blåser planene ut av kurs, skriver Israel 21c.