I Israel avholdes i disse dager det Jerusalem Post mener er en av de mest spennende filmfestivalene i Israel i år, den trettende internasjonale studentfilmfestivalen i Tel Aviv. Bak festivalen som startet lørdag og varer frem til neste søndag, står filmstudentene ved universitetet i Tel Aviv. Festivalen avholdes annen hvert år og viser flere hundre filmer både israelske og utenlandske, mange av dem produsert av studenter. Den internasjonale konkurransen under festivalen har med 122 studentfilmer fra 80 utdanningssteder i 40 land, og inkluderer både spillefilmer, dokumentarfilmer og eksperimentelle filmer. ”Selv om ideen om å se studentfilmer ikke høres så tiltrekkende for publikum som er vant med Hollywood-produserte filmer, kan jeg fortelle at jeg har sett fantastiske filmer laget av studenter, og at det de av og til mangler i polering, tar de igjen i energi og dristighet,” skriver Jerusalem Post sin anmelder. Konkurransen blant israelske filmer, som har generert en stor interesse fordi så mange israelske filmprodusenter har fått internasjonal suksess de siste årene, vil inneholde 31 filmer. En litt artig konkurranse er for øvrig konkurransen om den beste kortfilmen, der kravet er at filmen ikke er lengre enn på maksimalt 20 sekunder. Den mest prominente av gjestene dette året er Roger Corman, en produsent og direktør som regnes som en legende innen filmverdenen, en gudfar av lavbudsjettfilmskaping. Han har produsert nærmere 400 filmer og redigert dem alle, samtlige laget billigst mulig. Som filmprodusent ga han flere av verdens viktigste filmskapere deres start som regissører, inkludert Ford Coppola, Martin Scorsese, George Lucas, James Cameron og Peter Bogdanovich, og sikret en fremtidig karriere for skuespillere som Jack Nicholson og Dennis Hopper. Mange av hans lavbudsjettfilmer ble kultfilmer og klassikere, slik som Little Shop of Horrors. ”Det kan vanskelig tenkes en mann i Hollywood som har mer å lære Israelsk unge pengetomme filmskapere, skriver Jerusalem Post. Men Corman er ikke den eneste viktige gjesten under den pågående filmfestivalen. Andre kjente navn er Rob Epstein og Jeffrey Freidman, som vil presentere deres siste film, Howl, som handler om rettsaken mot den unge poeten Allen Ginsberg. Det kommer også kjente filmskapere fra land som Frankrike og Romania. En av regissørene bak den Oscar-nominerte israelske filmen Ajami, Yaron Shani, vil holde en forelesning om hvordan man jobber med ikke-profesjonelle skuespillere, siden det meste av Ajami ble laget med skuespillere som var amatører. Knyttet til festivalen er også premierer på flere nye filmer, deriblant Toy Story 3.

Roger_CormanI Israel avholdes i disse dager det Jerusalem Post mener er en av de mest spennende filmfestivalene i Israel i år, den trettende internasjonale studentfilmfestivalen i Tel Aviv.

Bak festivalen som startet lørdag og varer frem til neste søndag, står filmstudentene ved universitetet i Tel Aviv. Festivalen avholdes annen hvert år og viser flere hundre filmer både israelske og utenlandske, mange av dem produsert av studenter.

Den internasjonale konkurransen under festivalen har med 122 studentfilmer fra 80 utdanningssteder i 40 land, og inkluderer både spillefilmer, dokumentarfilmer og eksperimentelle filmer.

”Selv om ideen om å se studentfilmer ikke høres så tiltrekkende for publikum som er vant med Hollywood-produserte filmer, kan jeg fortelle at jeg har sett fantastiske filmer laget av studenter, og at det de av og til mangler i polering, tar de igjen i energi og dristighet,” skriver Jerusalem Post sin anmelder.

Konkurransen blant israelske filmer, som har generert en stor interesse fordi så mange israelske filmprodusenter har fått internasjonal suksess de siste årene, vil inneholde 31 filmer. En litt artig konkurranse er for øvrig konkurransen om den beste kortfilmen, der kravet er at filmen ikke er lengre enn på maksimalt 20 sekunder.

Den mest prominente av gjestene dette året er Roger Corman, en produsent og direktør som regnes som en legende innen filmverdenen, en gudfar av lavbudsjettfilmskaping. Han har produsert nærmere 400 filmer og redigert dem alle, samtlige laget billigst mulig. Som filmprodusent ga han flere av verdens viktigste filmskapere deres start som regissører, inkludert Ford Coppola, Martin Scorsese, George Lucas, James Cameron og Peter Bogdanovich, og sikret en fremtidig karriere for skuespillere som Jack Nicholson og Dennis Hopper. Mange av hans lavbudsjettfilmer ble kultfilmer og klassikere, slik som Little Shop of Horrors.

”Det kan vanskelig tenkes en mann i Hollywood som har mer å lære Israelsk unge pengetomme filmskapere, skriver Jerusalem Post.
Men Corman er ikke den eneste viktige gjesten under den pågående filmfestivalen. Andre kjente navn er Rob Epstein og Jeffrey Freidman, som vil presentere deres siste film, Howl, som handler om rettsaken mot den unge poeten Allen Ginsberg. Det kommer også kjente filmskapere fra land som Frankrike og Romania.

En av regissørene bak den Oscar-nominerte israelske filmen Ajami, Yaron Shani, vil holde en forelesning om hvordan man jobber med ikke-profesjonelle skuespillere, siden det meste av Ajami ble laget med skuespillere som var amatører. Knyttet til festivalen er også premierer på flere nye filmer, deriblant Toy Story 3.