I Israel oppgraderes stadig spådommene for den økonomiske veksten dette året. Denne uken var det sentralbanksjef Stanley Fischer som ifølge telegrambyrået Associated Press endret egne prognoser fra en vekst på 3,5 prosent til en vekst på 3,7 prosent. Han lanserte også nye og bedre prognoser for arbeidsledigheten som den israelske nasjonalbanken nå tror vil ende på 7,0 prosent på slutten av året, og ikke på 7,4 prosent som tidligere antatt. I motsetning til mange andre land hadde Israel en økonomisk vekst også i fjor, blant annet på grunn av et solid banksystem.  Fischer bestemte seg forrige måned for å si ja til tilbudet om å være leder for Bank of Israel i fire nye år. Han har tidligere bakgrunn fra Verdensbanken og Den Internasjonale Monetære Union.  Før han fikk jobben i den israelske sentralbanken i 2005 hadde han en toppstilling i Citigroup. Fischer er født i Nord Rhodesia, i dag Zambia. Det siste året har han arbeidet for å sikre Israels medlemskap i OECD, som utgjør en gruppe av verdens 30 rikeste land.  Alt tyder på at Israel får godkjent sin medlemskapssøknad i løpet av våren. Fischer har fått mye av æren for at Israel i så liten grad ble dratt inn i den internasjonale finanskrisen. Tiltakene med å redusere renten og å intervenere i valutasystemet for å beskytte det lokale eksportmarkedet, blant annet gjennom støttekjøp av dollar, viste seg å være vellykket. Etter som økonomien nå har bedret seg har den israelske sentralbanken de siste månedene økt renten igjen.  Men arbeider er enda ikke over, sier Fischer til AP. ”Vi må trekke konklusjoner fra det som skjedde under krisen for å etablere planer for økonomisk vekst.” Formelt presentert Fischer sin rapport over statusen i den israelske økonomien til president Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu forrige onsdag. Begge berømmet ham for bidraget til å stabilisere økonomien, skriver Associated Press. ”Israel har kommet fra krisen sterkere og mer velstående enn før,” sier Peres. ”Den økonomiske forbedringen har løftet nasjonen moralsk og styrket velstanden til befolkningen i Israel.”

Israel_FischerI Israel oppgraderes stadig spådommene for den økonomiske veksten dette året. Denne uken var det sentralbanksjef Stanley Fischer som ifølge telegrambyrået Associated Press endret egne prognoser fra en vekst på 3,5 prosent til en vekst på 3,7 prosent. Han lanserte også nye og bedre prognoser for arbeidsledigheten som den israelske nasjonalbanken nå tror vil ende på 7,0 prosent på slutten av året, og ikke på 7,4 prosent som tidligere antatt.

I motsetning til mange andre land hadde Israel en økonomisk vekst også i fjor, blant annet på grunn av et solid banksystem.  Fischer bestemte seg forrige måned for å si ja til tilbudet om å være leder for Bank of Israel i fire nye år. Han har tidligere bakgrunn fra Verdensbanken og Den Internasjonale Monetære Union.  Før han fikk jobben i den israelske sentralbanken i 2005 hadde han en toppstilling i Citigroup. Fischer er født i Nord Rhodesia, i dag Zambia. Det siste året har han arbeidet for å sikre Israels medlemskap i OECD, som utgjør en gruppe av verdens 30 rikeste land.  Alt tyder på at Israel får godkjent sin medlemskapssøknad i løpet av våren.

Fischer har fått mye av æren for at Israel i så liten grad ble dratt inn i den internasjonale finanskrisen. Tiltakene med å redusere renten og å intervenere i valutasystemet for å beskytte det lokale eksportmarkedet, blant annet gjennom støttekjøp av dollar, viste seg å være vellykket.

Etter som økonomien nå har bedret seg har den israelske sentralbanken de siste månedene økt renten igjen.  Men arbeider er enda ikke over, sier Fischer til AP. ”Vi må trekke konklusjoner fra det som skjedde under krisen for å etablere planer for økonomisk vekst.”

Formelt presentert Fischer sin rapport over statusen i den israelske økonomien til president Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu forrige onsdag. Begge berømmet ham for bidraget til å stabilisere økonomien, skriver Associated Press.

”Israel har kommet fra krisen sterkere og mer velstående enn før,” sier Peres. ”Den økonomiske forbedringen har løftet nasjonen moralsk og styrket velstanden til befolkningen i Israel.”