Israelerne kjøper mye vin, og foretrekker de billigste flaskene under 75 kr (50 shekel). Ekspertene advarer. Dyrere viner holder som regel bedre kvalitet. Går prisen under 25 shekel (ca.37kr) er det oftest importert vin som ikke engang slukker tørsten, påstår de.  De siste årene har kundene lytter mer til ekspertene enn tidligere, og brukt mer penger pr. flaske. Likevel er 96 prosent av omsetningen viner som koster under 50 shekel, fremkommer det av en artikkel i Haaretz. Tidligere lå prisen stort sett under 30 shekel, nå spanderer israelerne gjerne 10 shekel ekstra. Det er opinionsinstituttet Nielsen som har foretatt undersøkelsen som viser at 96 prosent av salget av viner i kolonialbutikker, kjøpesentre og spesialbutikker koster under 50 shekel. Selv i de spesielle vinutsalgene er det de rimeligste vinene det går mest av. ”Vi regner med at 70 prosent av vårt salg er viner som koster opp til 50 shekel, 20 prosent er viner som koster mellom 50 og 79 shekel og mindre enn 10 prosent er mer dyre viner,” sier Eli Shaked til Haaretz. Han er direktør for vinutsalgskjeden Derekh Hayayin. Avi Ben-Ami, som driver en nettside som presenterer viner, advarer mot de billigste vinene. ”Du bør være klar over at så billige viner i de fleste tilfellene er importerte viner som ikke engang bidrar til å redusere tørsten. Mange ganger er det viner som er til overs fra forrige år, som butikkene ikke har fått solgt, som de forsøker å selge ut før fridager og ferier. Det lønner seg å investere 20 shekel ekstra og få en smakfull vin,” sier han. "Haim Gan, som er eier av Ish Ha'anavimVinsenter, mener imidlertid at ikke alle kundene har behov for å kjøpe dyre viner.  Dersom du ikke kjenner forskjell på gode og dårlige viner, har det ingen hensikt å kjøpe den dyreste, mener han. ”Det er som folk som liker den simpleste sjokoladen. Selv om du gir dem en stykke av fin belgisk sjokolade til 100 shekel vil de ikke sette pris på smaken. Pris er ikke alltid indikatoren på kvalitet for enhver konsument. Det er svært personlig,” sier han. I Israel kan du kjøpe vin i kiosker, supermarkeder og i spesielle butikker spesialisert på vin, som selger årgangsvin som krever optimale oppbevaringsforhold. Både Ben-Ami og Gan forteller at kvaliteten på oppbevaringen i supermarkedene er et problem. ”De oppbevarer ikke vinen på den mest optimale måten, med unntak av de supermarkedene som har egne rom for vinen, men de er i mindretall,” sier Gan til Haaretz. I de spesielle butikkene for vin kan kundene få en mer profesjonell assistanse, men de må selv definere hva de ønsker når det gjelder pris, kvalitet og hensikt, sier han. ”Som kunder blir vi forvirret av det enorme utvalget med tusenvis av ulike viner,” mener han.

Israel_vin2Israelerne kjøper mye vin, og foretrekker de billigste flaskene under 75 kr (50 shekel). Ekspertene advarer. Dyrere viner holder som regel bedre kvalitet. Går prisen under 25 shekel (ca.37kr) er det oftest importert vin som ikke engang slukker tørsten, påstår de.  De siste årene har kundene lytter mer til ekspertene enn tidligere, og brukt mer penger pr. flaske. Likevel er 96 prosent av omsetningen viner som koster under 50 shekel, fremkommer det av en artikkel i Haaretz. Tidligere lå prisen stort sett under 30 shekel, nå spanderer israelerne gjerne 10 shekel ekstra.

Det er opinionsinstituttet Nielsen som har foretatt undersøkelsen som viser at 96 prosent av salget av viner i kolonialbutikker, kjøpesentre og spesialbutikker koster under 50 shekel. Selv i de spesielle vinutsalgene er det de rimeligste vinene det går mest av. ”Vi regner med at 70 prosent av vårt salg er viner som koster opp til 50 shekel, 20 prosent er viner som koster mellom 50 og 79 shekel og mindre enn 10 prosent er mer dyre viner,” sier Eli Shaked til Haaretz. Han er direktør for vinutsalgskjeden Derekh Hayayin.

Avi Ben-Ami, som driver en nettside som presenterer viner, advarer mot de billigste vinene. ”Du bør være klar over at så billige viner i de fleste tilfellene er importerte viner som ikke engang bidrar til å redusere tørsten. Mange ganger er det viner som er til overs fra forrige år, som butikkene ikke har fått solgt, som de forsøker å selge ut før fridager og ferier. Det lønner seg å investere 20 shekel ekstra og få en smakfull vin,” sier han.

“Haim Gan, som er eier av Ish Ha’anavimVinsenter, mener imidlertid at ikke alle kundene har behov for å kjøpe dyre viner.  Dersom du ikke kjenner forskjell på gode og dårlige viner, har det ingen hensikt å kjøpe den dyreste, mener han. ”Det er som folk som liker den simpleste sjokoladen. Selv om du gir dem en stykke av fin belgisk sjokolade til 100 shekel vil de ikke sette pris på smaken. Pris er ikke alltid indikatoren på kvalitet for enhver konsument. Det er svært personlig,” sier han.

I Israel kan du kjøpe vin i kiosker, supermarkeder og i spesielle butikker spesialisert på vin, som selger årgangsvin som krever optimale oppbevaringsforhold. Både Ben-Ami og Gan forteller at kvaliteten på oppbevaringen i supermarkedene er et problem. ”De oppbevarer ikke vinen på den mest optimale måten, med unntak av de supermarkedene som har egne rom for vinen, men de er i mindretall,” sier Gan til Haaretz.

I de spesielle butikkene for vin kan kundene få en mer profesjonell assistanse, men de må selv definere hva de ønsker når det gjelder pris, kvalitet og hensikt, sier han. ”Som kunder blir vi forvirret av det enorme utvalget med tusenvis av ulike viner,” mener han.