Israelske kvinner tjener fortsatt mindre enn menn, og har mindre politisk innflytelse, viser en rapport som legges frem i dag, på den internasjonale kvinnedagen. Samtidig viser rapporten at de israelske kvinnene har gjort fremgang de siste årene når det gjelder utdanning og deltakelse i arbeidslivet. Rapporten er utarbeidet for FN av Yahel Ash Kurland, som er sjef for forskning og informasjon i Israel Womens Network. Kurland omtalte rapporten fredag og sa at hun har undersøkt kvinnennes fremskritt innen utdanning og bidrag til den israelske økonomien, men også analysert deres forhold til fattigdom, status for jenter og unge kvinner, kvinners menneskerettigheter, vold mot kvinner og deres personlige status eksempelvis innen ekteskapet.  Kurlands forskning viser at over 60 prosent av de jødiske kvinnelige ungdommene bestod deres høyskoleeksamener, mot 50 prosent av guttene, og at over halvparten av studentene på grunnfag er kvinner. Dessuten var 51,3 prosent av alle kvinner aktive i yrkeslivet i 2008, mot 46,3 prosent ti år tidligere. Men samtidig avslører rapporten at den gjennomsnittlige månedslønnen for menn er langt høyere enn for kvinner i alle markedssektorer. Kvinnenes inntekter ligger på 64 prosent i forhold til mennenes. Selv om kvinnene utgjør 65 prosent av arbeidsstokken i offentlig sektor, er de dårligere representert på lederplan enn menn. En femtedel av alle kvinner over 15 år lever i fattigdom, ca 23 prosent av kvinnene sier at de av og til har gått uten mat fordi de ikke har hatt råd til å kjøpe den maten de trenger, mens 18 prosent av mennene sier det samme. Kurland påpeker at det finnes enkelte kvinnegrupper som er ekstra sårbare. De har problemer både fordi de er kvinner, og fordi de tilhører en minoritetsgruppe, eller på grunn av omstendighetene. Hun peker blant annet på problemene for enkelte arabiske kvinner, kvinner som er flyktninger, eller prostituerte kvinner. VG: Lever et dobbeltliv VG: Fyrte opp på kvinnedagen VG: Advarer mot dobbeltliv VG: Nå må de skjerpe seg VG: Dobbeltliv kan bli dramatisk VG: Dobbeltliv for norskpakistanske jenter VG: Verdens verste land for kvinner VG: Krev pensjon av mannen din VG: Kvinner bør ikke få barn Vårt Land: Demonstrerer for burka på kvinnedagen Vårt Land: Jenter drepes fordi de er jenter Vårt Land: Norske kvinner tar jenteabort i Sverige VG: Tre av ti tillitsvalgte i LO er kvinner

Israel_kvinnerIsraelske kvinner tjener fortsatt mindre enn menn, og har mindre politisk innflytelse, viser en rapport som legges frem i dag, på den internasjonale kvinnedagen. Samtidig viser rapporten at de israelske kvinnene har gjort fremgang de siste årene når det gjelder utdanning og deltakelse i arbeidslivet. Rapporten er utarbeidet for FN av Yahel Ash Kurland, som er sjef for forskning og informasjon i Israel Womens Network.

Kurland omtalte rapporten fredag og sa at hun har undersøkt kvinnennes fremskritt innen utdanning og bidrag til den israelske økonomien, men også analysert deres forhold til fattigdom, status for jenter og unge kvinner, kvinners menneskerettigheter, vold mot kvinner og deres personlige status eksempelvis innen ekteskapet.

 Kurlands forskning viser at over 60 prosent av de jødiske kvinnelige ungdommene bestod deres høyskoleeksamener, mot 50 prosent av guttene, og at over halvparten av studentene på grunnfag er kvinner. Dessuten var 51,3 prosent av alle kvinner aktive i yrkeslivet i 2008, mot 46,3 prosent ti år tidligere.

Men samtidig avslører rapporten at den gjennomsnittlige månedslønnen for menn er langt høyere enn for kvinner i alle markedssektorer. Kvinnenes inntekter ligger på 64 prosent i forhold til mennenes. Selv om kvinnene utgjør 65 prosent av arbeidsstokken i offentlig sektor, er de dårligere representert på lederplan enn menn.

En femtedel av alle kvinner over 15 år lever i fattigdom, ca 23 prosent av kvinnene sier at de av og til har gått uten mat fordi de ikke har hatt råd til å kjøpe den maten de trenger, mens 18 prosent av mennene sier det samme.

Kurland påpeker at det finnes enkelte kvinnegrupper som er ekstra sårbare. De har problemer både fordi de er kvinner, og fordi de tilhører en minoritetsgruppe, eller på grunn av omstendighetene. Hun peker blant annet på problemene for enkelte arabiske kvinner, kvinner som er flyktninger, eller prostituerte kvinner.

VG: Lever et dobbeltliv

VG: Fyrte opp på kvinnedagen

VG: Advarer mot dobbeltliv

VG: Nå må de skjerpe seg

VG: Dobbeltliv kan bli dramatisk

VG: Dobbeltliv for norskpakistanske jenter

VG: Verdens verste land for kvinner

VG: Krev pensjon av mannen din

VG: Kvinner bør ikke få barn

Vårt Land: Demonstrerer for burka på kvinnedagen

Vårt Land: Jenter drepes fordi de er jenter

Vårt Land: Norske kvinner tar jenteabort i Sverige

VG: Tre av ti tillitsvalgte i LO er kvinner