Den store favoritten var  den tyske filmen ”The White Ribbon”, regissert av Michael Haneke. Men filmkritikerne verden over tok feil. Det samme gjorde spilleselskapene på Internett. Den argentiske  filmen "El Secreto de Sus Ojos” stakk av med seieren i klassen for beste utenlandske film under Oscartildelingen I natt. Dermed ble det ingen førstepris til den israelske film en Ajami. Israelerne kan imidlertid være stolte over sin filmproduksjon. Flere israelske filmer har vunnet internasjonale priser de siste årene, og dette var tredje  året på rad at en israelsk film var nominert til Oscar. Filmen Anjami er produsert i samarbeid mellom en jødisk og en palestinsk filmprodusent, og finner sted i et nabolag i Jaffa, med sammen navn som filmen. De aller fleste skuespillerne er amatører, og bor i det nabolaget som filmen omhandler og der opptakene er gjort. Hovedpersonen i filmen er en arabisk israelere som heter Omar. Han selger narkotika for å fikse penger til å gjøre opp i en blodfeide, etter at den andre familien har forsøkt å drepe han, men ved en feiltakelse skjøt en nabo i stedet. En annen hovedperson er Malek, en seksten år gammel palestiner fra Vestbredden, som har sneket seg inn i Israel ulovlig for å tjene penger til å betale for en livsviktig operasjon for moren, som ligger på et israelsk sykehus. Ved en tilfeldighet havner de i samarbeid med Dando, en israelsk ”undercover” politimann på leting etter sin forsvunne bror. Vinnerfilmen er en argentisk thriller. Den utspiller seg i landets viktigste føderale domstolsbygning, der en etterforsker oppdager at medarbeidere torturerer mistenkte  til falske forklaringer og driver dødspatruler for landets president. Se intervju om Ajami med de israelske regissørene her: httpv://www.youtube.com/watch?v=rYCz5T4hx7Y&feature=PlayList&p=21E537E04866A857&playnext=1&playnext_from=PL&index=4 httpv://www.youtube.com/watch?v=JlVYQZsA1O0&feature=related VG: Oscarvinner med pupper i pannen VG: Forklarer Oscarblemme VG: Etterlyses etter Oscar-tyveri VG: Alice i Wonderland topper VG: Oscarblemmene VG: Dristig på nachspielet Vårt Land: Den store Oscar-vinneren TV2: Her er alle Oscarkjolene TV2: Disse vant Oscar TV2: Dro frem lommelerka VG: Beste kvinnelige hovedrolle VG: Historisk kvinnekveld VG: Nådde ikke opp VG: Klare for fest

Ajami5Den store favoritten var  den tyske filmen ”The White Ribbon”, regissert av Michael Haneke. Men filmkritikerne verden over tok feil. Det samme gjorde spilleselskapene på Internett. Den argentiske  filmen “El Secreto de Sus Ojos” stakk av med seieren i klassen for beste utenlandske film under Oscartildelingen I natt. Dermed ble det ingen førstepris til den israelske film en Ajami.

Israelerne kan imidlertid være stolte over sin filmproduksjon. Flere israelske filmer har vunnet internasjonale priser de siste årene, og dette var tredje  året på rad at en israelsk film var nominert til Oscar.

Filmen Anjami er produsert i samarbeid mellom en jødisk og en palestinsk filmprodusent, og finner sted i et nabolag i Jaffa, med sammen navn som filmen. De aller fleste skuespillerne er amatører, og bor i det nabolaget som filmen omhandler og der opptakene er gjort.

Hovedpersonen i filmen er en arabisk israelere som heter Omar. Han selger narkotika for å fikse penger til å gjøre opp i en blodfeide, etter at den andre familien har forsøkt å drepe han, men ved en feiltakelse skjøt en nabo i stedet.

En annen hovedperson er Malek, en seksten år gammel palestiner fra Vestbredden, som har sneket seg inn i Israel ulovlig for å tjene penger til å betale for en livsviktig operasjon for moren, som ligger på et israelsk sykehus.

Ved en tilfeldighet havner de i samarbeid med Dando, en israelsk ”undercover” politimann på leting etter sin forsvunne bror.

Vinnerfilmen er en argentisk thriller. Den utspiller seg i landets viktigste føderale domstolsbygning, der en etterforsker oppdager at medarbeidere torturerer mistenkte  til falske forklaringer og driver dødspatruler for landets president.

Se intervju om Ajami med de israelske regissørene her:

VG: Oscarvinner med pupper i pannen

VG: Forklarer Oscarblemme

VG: Etterlyses etter Oscar-tyveri

VG: Alice i Wonderland topper

VG: Oscarblemmene

VG: Dristig på nachspielet

Vårt Land: Den store Oscar-vinneren

TV2: Her er alle Oscarkjolene

TV2: Disse vant Oscar

TV2: Dro frem lommelerka

VG: Beste kvinnelige hovedrolle

VG: Historisk kvinnekveld

VG: Nådde ikke opp

VG: Klare for fest