Israelske arkeologer har oppdaget en uvanlig godt vedlikeholdt 1400 år gamme vinpresse som skal være ekstraordinær stor og avansert for sin tid, melder telegrambyrået Associated Press. Funnet ble offentliggjort i går. Den åttekantede vinpressen målte 6,5x16,5 meter og ble oppdaget i den sørlige delen av Israel, omtrent 40 kilometer sør for både Jerusalem og Tel Aviv. ”Det vi har her ser ut til å være et industri- og håndverksområde i en bosetting fra det sjette og sjuende århundre, som er plassert i midten av en landbruksregion,” sier  utgravingsdirektør Uji Ad, som representerer de israelske myndighetene med ansvar for oldtidsminner, til Associated Press. Under denne perioden var hele området en del av det bysantinske riket – den østlige delen av romerriket. Ad fremholder at størrelsen på vinpressen viser at kvantiteten på vinproduksjonen må ha vært svært stor og sannsynligvis ikke beregnet på det lokale markedet. Vinen var sannsynligvis  produsert for eksport til Egypt eller til Europa. En identisk vinpresse er oppdaget 20 kilometer fra funnstedet, nord for Ashkelon. Israel er i dag en av verdens ledende nasjoner innen høyteknologi, og mye tyder på at befolkningen i dette området lå langt fremme i teknologisk utvikling også for 1400 år siden, i forhold til sin samtid. ”Dette er en kompleks vinpresse som reflekterer et svært høyt nivå av teknologi til å være på denne tiden,” sier Uji Ad. Stedet hvor funnet ble gjort vil nå bli tatt vare på og åpnet for publikum. Utgravingene ble gjennomført i et område som er planlagt å bli et landbruksområde for bosettere som ble evakuert fra Gazastripen da israelerne trakk seg ut av området i 2005.

vinpresse3Israelske arkeologer har oppdaget en uvanlig godt vedlikeholdt 1400 år gamme vinpresse som skal være ekstraordinær stor og avansert for sin tid, melder telegrambyrået Associated Press. Funnet ble offentliggjort i går. Den åttekantede vinpressen målte 6,5×16,5 meter og ble oppdaget i den sørlige delen av Israel, omtrent 40 kilometer sør for både Jerusalem og Tel Aviv.

”Det vi har her ser ut til å være et industri- og håndverksområde i en bosetting fra det sjette og sjuende århundre, som er plassert i midten av en landbruksregion,” sier  utgravingsdirektør Uji Ad, som representerer de israelske myndighetene med ansvar for oldtidsminner, til Associated Press.

Under denne perioden var hele området en del av det bysantinske riket – den østlige delen av romerriket. Ad fremholder at størrelsen på vinpressen viser at kvantiteten på vinproduksjonen må ha vært svært stor og sannsynligvis ikke beregnet på det lokale markedet. Vinen var sannsynligvis  produsert for eksport til Egypt eller til Europa. En identisk vinpresse er oppdaget 20 kilometer fra funnstedet, nord for Ashkelon.

Israel er i dag en av verdens ledende nasjoner innen høyteknologi, og mye tyder på at befolkningen i dette området lå langt fremme i teknologisk utvikling også for 1400 år siden, i forhold til sin samtid. ”Dette er en kompleks vinpresse som reflekterer et svært høyt nivå av teknologi til å være på denne tiden,” sier Uji Ad.

Stedet hvor funnet ble gjort vil nå bli tatt vare på og åpnet for publikum. Utgravingene ble gjennomført i et område som er planlagt å bli et landbruksområde for bosettere som ble evakuert fra Gazastripen da israelerne trakk seg ut av området i 2005.