”Hebron Hights Winery – en bitter smak av okkupasjon”, stod det på plakaten som ungdommene fra Blitz-miljøet holdt opp foran inngangsdøren til Henie Onstad Kunstsenter i går kveld. Men da medlemmene i Norsk Israelsk Handelskammer en times tid forsinket, og etter en effektiv politiaksjon mot de unge blitzerne,  kunne starte møtet og smake på vinen, var den verken fra Hebron eller hadde noen dårlig bismak.  Og bitter var den slettes ikke. Yarden og Gamla, som ble presentert for medlemmene av Christian Riviere fra importfirmaet AMKA er etter hvert anerkjente vinmerker med rykte for høy kvalitet. Nyttig vannteknologikonferanse Men før vinsmakingen fikk medlemmene med seg noe minst like viltig: Et solid eksempel på hvordan Norsk Israelsk Handelskammer kan bidra til sitt hovedformål: Å fremme kulturelle og handelsmessige forbindelser mellom Norge og Israel. Den norske investoren, Odd Hyttedalen, var en av deltakerne da handelskammeret sendte en delegasjon til den store vannteknologikonferansen som ble arrangert i Tel Aviv i  november 2009. Den første vannteknologikongressen i Israel ble holdt i 2007, og var en stor suksess med 19 000 besøkende fra 81 land. Fjorårets  kongress var den femte i rekken, og inneholdt blant annet en utstillingen av fornybar energi, vannteknologi og miljøvern. Det var påmeldt 250 utstillere, og konferansen hadde ca. 20 000 besøkende fra ca. 80 land, hvorav 70 internasjonale delegasjoner, inkludert delegasjonen fra Norsk Israelsk Handelskammer. Odd Hyttedalen jobbet tidligere i mange år som næringsmegler, med større eiendomsprosjekter som hovedfelt. Fra april i fjor startet han som selvstendig investor, og var på leting etter gode ideer da han for første gang satt seg i et fly til Israel. Watec konferansen passet godt siden han lenge hadde kikket etter forretningsmuligheter innenfor fornybar energi. Formålet hans med reisen var kombinert, å se Israel, oppdage ny teknologi med et kommersielt potensial i Skandinavia, og se om det kunne være noe å bygge næringsvirksomhet rundt. Watec konferansen hadde en egen innovasjonsavdeling med fokus på teknologi innen fornybar energi, NEWTech , og Odd Hyttedalen fant mye som fenget interesse, blant annet ulike småskala windpower produkter til horisontale vindmøller for plassering på bygninger, og produksjon av elektrisitet basert på bakterienedbrytning av avfallsvann i brenselsceller. Han kikket også nærmere på et optimaliseringssystem for varmeproduksjon knyttet til hoteller og institusjoner med mye forbruk av varmt vann eller sentralvarme, og fant en aktør som var kommet veldig langt. Norsk Israelsk Handelskammer arrangerte en mottakelse som var bredt sammensatt med representanter fra næringsliv og diplomati. Han oppdaget at israelerne hadde en praktisk tilnærming til kobling av ulike norske og israelske kontakter, og sa på møtet at han fant denne mottakelsen som en fin arena for samtaler, og fikk direkte utbytte i form av avtalte møter neste dag for å diskutere konkret forretningssamarbeid. De mest interessante kontaktene var firmaene SDE Wawe Power Plant, som bygget bølgekraft i småskala, og  TIGI Thermal Solar Power, som drev med solenergi med høy virkningsgrad for kalde klima. Den effektive investoren er allerede i gang med konkrete prosjekter i  Oslo, med bakgrunn i de forretningskontaktene han fikk under handelskammerets delegasjonsreise til Watec konferansen. Vinsmak ga mersmak Etter Odd Hyttedalens foredrag trakk medlemmene ut i foajeen for å høre om, og ikke minst smake på, israelske viner. Christian Riviere presenterte to hvitviner, tre rødviner og en dessertvin, alle fra Golan Hights Winery på Golanhøyden. Vinene er dyrket på ulike høyde over havet, noe som har konsekvenser for smaken. Den ene vingården var plassert på 400 meters høyde, den andre på 1200 meters høyde, fikk møtedeltakerne fortalt. Klimaet nord i Israel er godt tilpasset dyrking av vindruer. Det er varmt om dagen og kjølig om natten, når druene plukkes. Golan Heights Winery ble grunnlagt i 1983 og er beliggende i den lille byen Katzin på toppen av Golan høydene. Ved å kombinere gamle tradisjoner og ny teknikk har man hatt stor suksess med å produsere Israels fineste medaljevinnende viner. For eksempel er Golan Heights Winery det eneste winery i verden som har vunnet ”The Grand Pix d`Honneur” ved Vinexpo i Bordeaux tre år på rad. Yarden, Gamla og Golan vinene har også vunnet to trofeer, femten gullmedaljer, tretti sølvmedaljer og tjue bronsemedaljer ved ”The International Wine and Spirit Competition” i London i løpet av de siste tretten årene. Golan Heights Winery råder over 613 ha med vinmarker, beliggende mellom 400 og 1200 meter over havet, alle i Galilea-området. Viner fra Hebron stod ikke på programmet og er dessverre vanskelige å få tak i her i landet, men du kan uansett lese om vinene fra Hebron Hights Winery her. Vinsmakingen under møtet til Norsk Israelsk Handelskammer ga i alle fall mersmak, så får vi se om det fører til økt etterspørsel og flere israelske viner på Polet. VG: Ukens vin

NIHK_vinsmaking4”Hebron Hights Winery – en bitter smak av okkupasjon”, stod det på plakaten som ungdommene fra Blitz-miljøet holdt opp foran inngangsdøren til Henie Onstad Kunstsenter i går kveld. Men da medlemmene i Norsk Israelsk Handelskammer en times tid forsinket, og etter en effektiv politiaksjon mot de unge blitzerne,  kunne starte møtet og smake på vinen, var den verken fra Hebron eller hadde noen dårlig bismak.  Og bitter var den slettes ikke.

Yarden og Gamla, som ble presentert for medlemmene av Christian Riviere fra importfirmaet AMKA er etter hvert anerkjente vinmerker med rykte for høy kvalitet.

Nyttig vannteknologikonferanse

Men før vinsmakingen fikk medlemmene med seg noe minst like viltig: Et solid eksempel på hvordan Norsk Israelsk Handelskammer kan bidra til sitt hovedformål: Å fremme kulturelle og handelsmessige forbindelser mellom Norge og Israel.

NIHK_Odd HyttedalenDen norske investoren, Odd Hyttedalen, var en av deltakerne da handelskammeret sendte en delegasjon til den store vannteknologikonferansen som ble arrangert i Tel Aviv i  november 2009.

Den første vannteknologikongressen i Israel ble holdt i 2007, og var en stor suksess med 19 000 besøkende fra 81 land. Fjorårets  kongress var den femte i rekken, og inneholdt blant annet en utstillingen av fornybar energi, vannteknologi og miljøvern. Det var påmeldt 250 utstillere, og konferansen hadde ca. 20 000 besøkende fra ca. 80 land, hvorav 70 internasjonale delegasjoner, inkludert delegasjonen fra Norsk Israelsk Handelskammer.

Odd Hyttedalen jobbet tidligere i mange år som næringsmegler, med større eiendomsprosjekter som hovedfelt. Fra april i fjor startet han som selvstendig investor, og var på leting etter gode ideer da han for første gang satt seg i et fly til Israel.

Watec konferansen passet godt siden han lenge hadde kikket etter forretningsmuligheter innenfor fornybar energi. Formålet hans med reisen var kombinert, å se Israel, oppdage ny teknologi med et kommersielt potensial i Skandinavia, og se om det kunne være noe å bygge næringsvirksomhet rundt.

Watec konferansen hadde en egen innovasjonsavdeling med fokus på teknologi innen fornybar energi, NEWTech , og Odd Hyttedalen fant mye som fenget interesse, blant annet ulike småskala windpower produkter til horisontale vindmøller for plassering på bygninger, og produksjon av elektrisitet basert på bakterienedbrytning av avfallsvann i brenselsceller.

Han kikket også nærmere på et optimaliseringssystem for varmeproduksjon knyttet til hoteller og institusjoner med mye forbruk av varmt vann eller sentralvarme, og fant en aktør som var kommet veldig langt.

Norsk Israelsk Handelskammer arrangerte en mottakelse som var bredt sammensatt med representanter fra næringsliv og diplomati. Han oppdaget at israelerne hadde en praktisk tilnærming til kobling av ulike norske og israelske kontakter, og sa på møtet at han fant denne mottakelsen som en fin arena for samtaler, og fikk direkte utbytte i form av avtalte møter neste dag for å diskutere konkret forretningssamarbeid.

De mest interessante kontaktene var firmaene SDE Wawe Power Plant, som bygget bølgekraft i småskala, og  TIGI Thermal Solar Power, som drev med solenergi med høy virkningsgrad for kalde klima. Den effektive investoren er allerede i gang med konkrete prosjekter i  Oslo, med bakgrunn i de forretningskontaktene han fikk under handelskammerets delegasjonsreise til Watec konferansen.

Vinsmak ga mersmak

NIHK_vinsmaking

Etter Odd Hyttedalens foredrag trakk medlemmene ut i foajeen for å høre om, og ikke minst smake på, israelske viner. Christian Riviere presenterte to hvitviner, tre rødviner og en dessertvin, alle fra Golan Hights Winery på Golanhøyden. Vinene er dyrket på ulike høyde over havet, noe som har konsekvenser for smaken. Den ene vingården var plassert på 400 meters høyde, den andre på 1200 meters høyde, fikk møtedeltakerne fortalt.

Klimaet nord i Israel er godt tilpasset dyrking av vindruer. Det er varmt om dagen og kjølig om natten, når druene plukkes.

Golan Heights Winery ble grunnlagt i 1983 og er beliggende i den lille byen Katzin på toppen av Golan høydene. Ved å kombinere gamle tradisjoner og ny teknikk har man hatt stor suksess med å produsere Israels fineste medaljevinnende viner.

For eksempel er Golan Heights Winery det eneste winery i verden som har vunnet ”The Grand Pix d`Honneur” ved Vinexpo i Bordeaux tre år på rad. Yarden, Gamla og Golan vinene har også vunnet to trofeer, femten gullmedaljer, tretti sølvmedaljer og tjue bronsemedaljer ved ”The International Wine and Spirit Competition” i London i løpet av de siste tretten årene.

Golan Heights Winery råder over 613 ha med vinmarker, beliggende mellom 400 og 1200 meter over havet, alle i Galilea-området.

blitz2

Viner fra Hebron stod ikke på programmet og er dessverre vanskelige å få tak i her i landet, men du kan uansett lese om vinene fra Hebron Hights Winery her. Vinsmakingen under møtet til Norsk Israelsk Handelskammer ga i alle fall mersmak, så får vi se om det fører til økt etterspørsel og flere israelske viner på Polet.

VG: Ukens vin