Mens Norge er i ferd med å få på plass samtlige deltakere til den norske Grand Prix-finalen, har det lenge vært klart at Israel deltar med 28 år gamle Harel Skaat. Israel har vunnet Eurovision Song Contest tre ganger. Likevel dukker spørsmålet om hvorfor Israel får lov til å delta opp med jevne mellomrom.. Ikke så rart, kanskje. Israel er jo ikke geografisk plassert i Europa, men i Midt-Østen, og Israels naboland som Libanon, Egypt og Jordan deltar ikke. Nettstedet Answers.com har sett på forhistorien for den israelske deltakelsen. Historien er denne: Etter at Israel ble etablert som en selvstendig nasjon i 1948 vendte landet seg mot sine naboer i øst. Israelske idrettsstjerner deltok i de asiatiske mesterskapene, inkludert Asian Games, og konkurrerte sammen med idrettsutøvere fra de arabiske statene. Det israelske fotballandslaget deltok i Asian Cup i Iran så sent som 1968, men ble møtt med fiendtlighet, og Israel ble senere kastet ut av den asiatiske fotballorganisasjonen. Arabiske land nektet å delta i konkurranser med Israel, og israelske idrettsutøvere ble nektet visum til arabiske land. Israel ble tvunget til å vende seg vestover, og fikk bli medlem av den europeiske fotballorganisasjonen (UEFA), rett og slett fordi landet var nektet deltakelse i den asiatiske organisasjonen. I 1968 var det israelske kringkastingsselskapet allerede med i den europeiske kringkastingsunionen i likhet med flere andre ikke-europeiske land som Egypt og Syria. Da Israel fikk medlemskap meldte disse statene seg ut. I 1973 ble det en åpning for Israel i Eurovision Song Contest, fordi Malta og Østerrike ikke ønsket å delta. Og Israel har deltatt siden den gangen. Også Jordan, Iran, Marokko, Tunis og Libya er medlemmer av den europeiske kringkastingsunionen. Etter hvert har også disse landene  fått tilbud om å delta i Melodi Grand Prix, men har takket nei så lenge Israel deltar. Derfor er Israel blitt stående stort sett alene som deltakere med geografisk tilknutning utenfor Europa. Da den israelske gruppen Izhar Cohen & the Alfabetha sang under den internasjonale finalen i Paris i 1978 viste jordansk TV  bilder av blomster i stedet for å vise de israelske sangerne. Israel vant, men på jordansk TV ble Belgia utropt som vinner, selv om Belgia bare ble nummer to. I 2005 stod Libanon på deltakerlisten, men trakk seg før finalen. Libanesisk lov godtok ikke anerkjennelse av Israel og libanesisk TV ville derfor ikke videreformidler bilder fra den israelske deltakelsen, noe som brøt mot regelverket til den europeiske kringkastingsunionen. Marokko har deltatt en gang, i 1980, noe som var muliggjort fordi Israel ikke deltok dette året. Når det gjelder Israels holdning har den alltid gått ut på at landet ikke har noe imot at arabiske land deltar i konkurransen. VG: Minner om Wig Wam VG: Avgjorde kjolevalget VG: Har ikke skrevet autografer VG: Han er lesernes favoritt VG: Elsker buksedrakter VG: A1 forbereder seg til finalen VG: Delt om GP-finalen VG: En trygget at Rolf har skrevet sangen VG: Finalebillett til 1600kr VG: Rybak gjorde comeback VG: Unner Bjørn Johan seieren VG: Mira røk ut VG: Gaute merker mer trykk VG: Tror ikke VG-lista er en fordel VG: Håper å psyke ut Mira VG: Duell avgjør

Harel_SkaatMens Norge er i ferd med å få på plass samtlige deltakere til den norske Grand Prix-finalen, har det lenge vært klart at Israel deltar med 28 år gamle Harel Skaat. Israel har vunnet Eurovision Song Contest tre ganger. Likevel dukker spørsmålet om hvorfor Israel får lov til å delta opp med jevne mellomrom.. Ikke så rart, kanskje. Israel er jo ikke geografisk plassert i Europa, men i Midt-Østen, og Israels naboland som Libanon, Egypt og Jordan deltar ikke.

Nettstedet Answers.com har sett på forhistorien for den israelske deltakelsen. Historien er denne:

Etter at Israel ble etablert som en selvstendig nasjon i 1948 vendte landet seg mot sine naboer i øst. Israelske idrettsstjerner deltok i de asiatiske mesterskapene, inkludert Asian Games, og konkurrerte sammen med idrettsutøvere fra de arabiske statene. Det israelske fotballandslaget deltok i Asian Cup i Iran så sent som 1968, men ble møtt med fiendtlighet, og Israel ble senere kastet ut av den asiatiske fotballorganisasjonen.

Arabiske land nektet å delta i konkurranser med Israel, og israelske idrettsutøvere ble nektet visum til arabiske land. Israel ble tvunget til å vende seg vestover, og fikk bli medlem av den europeiske fotballorganisasjonen (UEFA), rett og slett fordi landet var nektet deltakelse i den asiatiske organisasjonen.

I 1968 var det israelske kringkastingsselskapet allerede med i den europeiske kringkastingsunionen i likhet med flere andre ikke-europeiske land som Egypt og Syria. Da Israel fikk medlemskap meldte disse statene seg ut. I 1973 ble det en åpning for Israel i Eurovision Song Contest, fordi Malta og Østerrike ikke ønsket å delta. Og Israel har deltatt siden den gangen.

Også Jordan, Iran, Marokko, Tunis og Libya er medlemmer av den europeiske kringkastingsunionen. Etter hvert har også disse landene  fått tilbud om å delta i Melodi Grand Prix, men har takket nei så lenge Israel deltar. Derfor er Israel blitt stående stort sett alene som deltakere med geografisk tilknutning utenfor Europa.

Da den israelske gruppen Izhar Cohen & the Alfabetha sang under den internasjonale finalen i Paris i 1978 viste jordansk TV  bilder av blomster i stedet for å vise de israelske sangerne. Israel vant, men på jordansk TV ble Belgia utropt som vinner, selv om Belgia bare ble nummer to.

I 2005 stod Libanon på deltakerlisten, men trakk seg før finalen. Libanesisk lov godtok ikke anerkjennelse av Israel og libanesisk TV ville derfor ikke videreformidler bilder fra den israelske deltakelsen, noe som brøt mot regelverket til den europeiske kringkastingsunionen. Marokko har deltatt en gang, i 1980, noe som var muliggjort fordi Israel ikke deltok dette året.

Når det gjelder Israels holdning har den alltid gått ut på at landet ikke har noe imot at arabiske land deltar i konkurransen.

VG: Minner om Wig Wam

VG: Avgjorde kjolevalget

VG: Har ikke skrevet autografer

VG: Han er lesernes favoritt

VG: Elsker buksedrakter

VG: A1 forbereder seg til finalen

VG: Delt om GP-finalen

VG: En trygget at Rolf har skrevet sangen

VG: Finalebillett til 1600kr

VG: Rybak gjorde comeback

VG: Unner Bjørn Johan seieren

VG: Mira røk ut

VG: Gaute merker mer trykk

VG: Tror ikke VG-lista er en fordel

VG: Håper å psyke ut Mira

VG: Duell avgjør