[caption id="attachment_726" align="alignright" width="130" caption="Økt optimisme hos sentralbanksjefen"][/caption] Den israelske sentralbanken øker sitt anslag over forventet vekst dette året til 3,5 prosent. Bakgrunnen er positive nyheter om den globale økonomien. Samtidig med offentliggjøringen av de endrede prognosene på mandag, steg shekelen til sin høyeste verdi på over et år, skriver avisen Buisness Week. Den israelske sentralbanken har slitt hele fjoråret med å forhindre en for sterk shekel, spesielt i forhold til dollar. ”Det er klart at den israelske sentralbanken nå ser en sterk forbedring foran seg,” sier Ahmet Akarli, i det Londonbaserte firmaet Goldman Sachs Group til Buisness Week. Han gjetter på at den israelske sentralbanken vil øke utlånsrenten til 3 prosent fra 1.25 prosent før året er slutt. Den israelske økonomien har bedret seg raskere etter den globale krisen enn de aller fleste utviklede land, med en økonomisk vekst på 3 prosent i tredje kvartal av 2009, skriver avisen. De nye prognosene til sentralbanken er på linje med prognosene til en av Israels største banker, Bank Leumi Le-Israel Ltd, som i forrige uke spådde en vekst dette året på 3,5 prosent, mot en tidligere prognose på 2,7 prosent. Israelsk forventede vekst i bruttonasjonalprodukt for dette året er høyere enn det internasjonale pengefondets forventede vekstrate for den globale økonomien. OECD forventer en vekst på 1,9 prosent dette året, for sine 30 medlemmer, som snart kan bli 31. Israel forventes å få sitt medlemskap i orden i løpet av året. Den israelske sentralbanken forventer også en vekst i eksporten neste år, på 8,6 prosent, mens tidligere anslag har gått ut på vekst på 6,2 prosent. Importen forventes å øke med 11,4 prosent. ”Økningen i bruttonasjonalproduktet vil være ledet av en økning i etterspørselen for eksportvarer, som et resultat av bedringen i den globale økonomien,” mener sentralbanken. Nesten halvparten av Israels bruttonasjonalprodukt kommer fra eksport. ”Det er for det meste eksport og privat forbruk som gir næring til vekst,” sier Ayelet Nir, som er sjeføkonom i selskapet Israel Brokerage & Investments Ltd i ’Tel Aviv, til Buisness Week. Hun gjetter på en vekst på 3,4 prosent. ”Vi forventer veksten å fortsette, men mye beror på den globale økonomien,” sier hun.

Økt optimisme hos sentralbanksjefen

Økt optimisme hos sentralbanksjefen

Den israelske sentralbanken øker sitt anslag over forventet vekst dette året til 3,5 prosent. Bakgrunnen er positive nyheter om den globale økonomien. Samtidig med offentliggjøringen av de endrede prognosene på mandag, steg shekelen til sin høyeste verdi på over et år, skriver avisen Buisness Week.

Den israelske sentralbanken har slitt hele fjoråret med å forhindre en for sterk shekel, spesielt i forhold til dollar.

”Det er klart at den israelske sentralbanken nå ser en sterk forbedring foran seg,” sier Ahmet Akarli, i det Londonbaserte firmaet Goldman Sachs Group til Buisness Week. Han gjetter på at den israelske sentralbanken vil øke utlånsrenten til 3 prosent fra 1.25 prosent før året er slutt.

Den israelske økonomien har bedret seg raskere etter den globale krisen enn de aller fleste utviklede land, med en økonomisk vekst på 3 prosent i tredje kvartal av 2009, skriver avisen.

De nye prognosene til sentralbanken er på linje med prognosene til en av Israels største banker, Bank Leumi Le-Israel Ltd, som i forrige uke spådde en vekst dette året på 3,5 prosent, mot en tidligere prognose på 2,7 prosent.

Israelsk forventede vekst i bruttonasjonalprodukt for dette året er høyere enn det internasjonale pengefondets forventede vekstrate for den globale økonomien. OECD forventer en vekst på 1,9 prosent dette året, for sine 30 medlemmer, som snart kan bli 31. Israel forventes å få sitt medlemskap i orden i løpet av året.

Den israelske sentralbanken forventer også en vekst i eksporten neste år, på 8,6 prosent, mens tidligere anslag har gått ut på vekst på 6,2 prosent. Importen forventes å øke med 11,4 prosent.

”Økningen i bruttonasjonalproduktet vil være ledet av en økning i etterspørselen for eksportvarer, som et resultat av bedringen i den globale økonomien,” mener sentralbanken. Nesten halvparten av Israels bruttonasjonalprodukt kommer fra eksport.

”Det er for det meste eksport og privat forbruk som gir næring til vekst,” sier Ayelet Nir, som er sjeføkonom i selskapet Israel Brokerage & Investments Ltd i ’Tel Aviv, til Buisness Week. Hun gjetter på en vekst på 3,4 prosent. ”Vi forventer veksten å fortsette, men mye beror på den globale økonomien,” sier hun.

Israel_vekst1

Israel_vekst2