Babyer som lytter til Mozart vokser fortere enn andre babyer, og studenter som lytter til Mozart blir klokere enn andre studenter. Israelske forskere har funnet spennende resultater. Det er leger ved Tel Avivs Sourasky Medical Center som har oppdaget at det 18. århundres store komponist har laget musikk som får babyer til å slappe av, bruke mindre energi, og dermed gå raskere opp i vekst, skriver Ynet.news. Legene målte energiforbruket til 20 for tidlige fødte spedbarn mens de lyttet til musikk av Mozart i kuvøsen, og sammenliknet med energiforbruket når de ikke lyttet til Mozart. Resultatene viste at Mozarts musikk reduserte forbruket av energi, noe som igjen betyr at babyene vil være i stand til å øke i vekt raskere. En av legene ved det medisinske senteret, dr. Ronit Lubetzky, fant resultatet så interessant at han publiserte det i et medisinsk magasin, Pediatrics. Det er ikke den første undersøkelsen som tyder på at det kan være lurt å lytte til Mozart. En undersøkelse fra 1993 viste at studenter økte deres IQ ved å lytte til Mozarts sonater i 10 minutter, skriver Ynet.news. Senere studier har imidlertid reist spørsmålstegn ved dette resultatet. I artikkelen i det medisinske tidsskriftet skriver Ronit Lubetzky at repetisjonene i Mozarts komposisjoner som ga gjenlyd med en spesiell del av hjernen, er mindre brukt blant andre klassiske komponister og kan være årsaken til den potensielle stimulansen fra hans musikk. Alle de 20 babyene fikk spilt musikk fra Mozart i 30 minutter, og mengden energi som de forbrukte ble redusert samtidig. Dagen etter ble energiforbruket til babyene målt uten musikk. Med Mozarts musikk ble energiforbruket redusert med minst 10 prosent for samtlige babyer. Den israelske legen sier at årsaken til at babyene brukte mindre energi ikke er hundre prosent klar, men at det synes som om musikken har gjort dem avslappet. ”De kan ha blitt roligere mens de lyttet til musikk, eller de kan ha hatt færre stresshormoner. Alt dette betyr at de har et lavere hjerterytme, noe som betyr at de bruker mindre energi,” sier han. ”Det har tidligere vært utført liknende undersøkelse av virkningen av musikk for nyfødte babyer, gjennom å bruke andre melodier, inkludert levende musikk og harper. Men denne studien er unik fordi det er den første undersøkelsen som har målt mengden av energiforbruk mens babyene har lyttet til  musikk,” sier en ekspert til Ynet.news.    Dr. Arthur Eidelman, en pensjonert leder for Jerusalems Shaare Zedek Sykehus, som ikke selv deltok i undersøkelsen, roser den nye studien, men er ikke villig til å kreditere Mozart for det gode resultatet. Han tror at også annen type musikk kan gi det samme resultatet, så lenge den spilles på lavt og rolig volum.   Lubetzky og de andre israelske forskerne ved det medisinske senteret i Tel Aviv, sier at de planlegger liknende undersøkelser i de kommende månedene, som vil teste effekten av andre musikkretninger – alt fra etnisk musikk til israelsk populærmusikk – på nyfødte babyer. Så får vi kanskje til slutt vite hvilken musikk vi bør spille for være nyfødte babyer.

MozartBabyer som lytter til Mozart vokser fortere enn andre babyer, og studenter som lytter til Mozart blir klokere enn andre studenter. Israelske forskere har funnet spennende resultater.

Det er leger ved Tel Avivs Sourasky Medical Center som har oppdaget at det 18. århundres store komponist har laget musikk som får babyer til å slappe av, bruke mindre energi, og dermed gå raskere opp i vekst, skriver Ynet.news.

Legene målte energiforbruket til 20 for tidlige fødte spedbarn mens de lyttet til musikk av Mozart i kuvøsen, og sammenliknet med energiforbruket når de ikke lyttet til Mozart. Resultatene viste at Mozarts musikk reduserte forbruket av energi, noe som igjen betyr at babyene vil være i stand til å øke i vekt raskere.

En av legene ved det medisinske senteret, dr. Ronit Lubetzky, fant resultatet så interessant at han publiserte det i et medisinsk magasin, Pediatrics.

Det er ikke den første undersøkelsen som tyder på at det kan være lurt å lytte til Mozart. En undersøkelse fra 1993 viste at studenter økte deres IQ ved å lytte til Mozarts sonater i 10 minutter, skriver Ynet.news. Senere studier har imidlertid reist spørsmålstegn ved dette resultatet.

I artikkelen i det medisinske tidsskriftet skriver Ronit Lubetzky at repetisjonene i Mozarts komposisjoner som ga gjenlyd med en spesiell del av hjernen, er mindre brukt blant andre klassiske komponister og kan være årsaken til den potensielle stimulansen fra hans musikk.

Alle de 20 babyene fikk spilt musikk fra Mozart i 30 minutter, og mengden energi som de forbrukte ble redusert samtidig. Dagen etter ble energiforbruket til babyene målt uten musikk. Med Mozarts musikk ble energiforbruket redusert med minst 10 prosent for samtlige babyer. Den israelske legen sier at årsaken til at babyene brukte mindre energi ikke er hundre prosent klar, men at det synes som om musikken har gjort dem avslappet.

”De kan ha blitt roligere mens de lyttet til musikk, eller de kan ha hatt færre stresshormoner. Alt dette betyr at de har et lavere hjerterytme, noe som betyr at de bruker mindre energi,” sier han.

”Det har tidligere vært utført liknende undersøkelse av virkningen av musikk for nyfødte babyer, gjennom å bruke andre melodier, inkludert levende musikk og harper. Men denne studien er unik fordi det er den første undersøkelsen som har målt mengden av energiforbruk mens babyene har lyttet til  musikk,” sier en ekspert til Ynet.news.
 
 Dr. Arthur Eidelman, en pensjonert leder for Jerusalems Shaare Zedek Sykehus, som ikke selv deltok i undersøkelsen, roser den nye studien, men er ikke villig til å kreditere Mozart for det gode resultatet. Han tror at også annen type musikk kan gi det samme resultatet, så lenge den spilles på lavt og rolig volum.
 
Lubetzky og de andre israelske forskerne ved det medisinske senteret i Tel Aviv, sier at de planlegger liknende undersøkelser i de kommende månedene, som vil teste effekten av andre musikkretninger – alt fra etnisk musikk til israelsk populærmusikk – på nyfødte babyer. Så får vi kanskje til slutt vite hvilken musikk vi bør spille for være nyfødte babyer.