Det blir mer enn en stille natt i Betlehem i kveld. For første gang blir det nemlig arrangert en rockefestival i Betlehem på julaften, skriver telegrambyrået AP.   Årsaken er en ung musiker som vokste opp i nærheten av Jesus fødeby, og som føler at den tradisjonelle  måten å markere julen på, å henge rundt på plassen foran fødselskirken, Manger Square, for å  lytte til julesanger, er litt for kjedelig. Emmanuel Fleckenstein er medlem av i pop-rock-gruppen Cardiac Move, med tilholdssted i Østerrike. Festivalen startet allerede tirsdag og avsluttes i kveld. Fleckenstein håper på at konserten i kveld vil tiltrekke seg et stort publikum. Myndighetene i Betlehem er derimot ikke bare begeistret for ideen. De er redde for at den høylytte musikken med bruk av elektriske gitarer og trommer vil skremme vekk tradisjonelle pilegrimer, og har sørget for at de fleste konsertene holdes på en tilfredstillende avstand fra fødselskirken. ”Vi foretrekker at vi har tradisjonell musikk, de tradisjonelle korene, og de tradisjonelle kristne sangene på Manger Square,” sier Betlehems ordfører, Victor Batarseh til Associated Press. Rockefestivalens ni utenlandske og fire lokale band vil derfor først og fremst opptre utendørs på en scene utenfor Betlehems universitet. ”Her kan vi ha så høy lyd som vi ønsker,” sier Fleckenstein.  I kveld, på julaften, har imidlertid Fleckensteins firemannsgruppe fått tillatelse til å spille i 45 minutter på Manger Sqare, og vil avslutte rockekonserten med noe så lite rocket som ”Silent Night”. Betlehem er nå på vei oppover igjen som turistby, etter noen år med problemer på grunn av konflikten mellom Israel og palestinerne. I 2009 kom det 2 millioner turister til det palestinske området på Vestbredden, 4 ganger flere enn i 2009, og 80 prosent av turistene besøkte Betlehem, sier den palestinske turistministeren, Khuloud Deibes, til AP. Det bygges nå nye hoteller i byen, og romkapasiteten vil bli økt fra 2000 ti 3000 i løpet av neste år, sier hun. Betlehem har 32 000 innbyggere, og er naboby til Jerusalem. Det tar ikke lengre tid å kjøre bil fra det sentrale Jerusalem til Betlehem enn det tar å reise fra Oslos sentrum til Drammen. Israel har i den siste tiden letter på kontrollen for å reise inn i Betlehem, for å gjøre det enklere for pilegrimer og andre turister. ”I kveld er det ventet 15 000 besøkende til Betlehem, omtrent det samme antallet som i fjor,” sier en talsmann for de lokale myndighetene, Tony Morcos, til AP. Rockeartisten Emmanuel Fleckenstein er sønn av en palestinsk mor og en tysk far, og vokste opp i Beit Jalla, nær Betlehem og Jerusalem. Han fikk inspirasjonen til rockekonserten da han besøkte Manger Square sammen med sin familie i fjor, og syntes det var kjedelig for en ung mann å høre på all den rolige musikken og sangen. Blant de som opptrer på festivalen er en palestinsk hiphop-gruppe, en dansegruppe, et tysk garasjeband, og en gitarspillende prest. ”Det er første gang jeg har hørt rockemusikk i Betlehem,” sier Fida Ghareeb (28) som var til stede under åpningskonserten. ”Det er jul og vi skal glede oss på denne tiden av året.” Og med disse ordene fra den palestinske universitetsstudenten ønsker vi alle god jul. VG: Delte ut julegaver VG: Julenissen er sikkerhetsklarert VG: Jul hos Obama VG: Nissefar drukner i brev VG: Tungt for juenissen i Finland

BethlehemDet blir mer enn en stille natt i Betlehem i kveld. For første gang blir det nemlig arrangert en rockefestival i Betlehem på julaften, skriver telegrambyrået AP.
 
Årsaken er en ung musiker som vokste opp i nærheten av Jesus fødeby, og som føler at den tradisjonelle  måten å markere julen på, å henge rundt på plassen foran fødselskirken, Manger Square, for å  lytte til julesanger, er litt for kjedelig.

Emmanuel Fleckenstein er medlem av i pop-rock-gruppen Cardiac Move, med tilholdssted i Østerrike.

Festivalen startet allerede tirsdag og avsluttes i kveld. Fleckenstein håper på at konserten i kveld vil tiltrekke seg et stort publikum. Myndighetene i Betlehem er derimot ikke bare begeistret for ideen. De er redde for at den høylytte musikken med bruk av elektriske gitarer og trommer vil skremme vekk tradisjonelle pilegrimer, og har sørget for at de fleste konsertene holdes på en tilfredstillende avstand fra fødselskirken.

”Vi foretrekker at vi har tradisjonell musikk, de tradisjonelle korene, og de tradisjonelle kristne sangene på Manger Square,” sier Betlehems ordfører, Victor Batarseh til Associated Press.

Rockefestivalens ni utenlandske og fire lokale band vil derfor først og fremst opptre utendørs på en scene utenfor Betlehems universitet. ”Her kan vi ha så høy lyd som vi ønsker,” sier Fleckenstein.  I kveld, på julaften, har imidlertid Fleckensteins firemannsgruppe fått tillatelse til å spille i 45 minutter på Manger Sqare, og vil avslutte rockekonserten med noe så lite rocket som ”Silent Night”.

Betlehem er nå på vei oppover igjen som turistby, etter noen år med problemer på grunn av konflikten mellom Israel og palestinerne.

I 2009 kom det 2 millioner turister til det palestinske området på Vestbredden, 4 ganger flere enn i 2009, og 80 prosent av turistene besøkte Betlehem, sier den palestinske turistministeren, Khuloud Deibes, til AP. Det bygges nå nye hoteller i byen, og romkapasiteten vil bli økt fra 2000 ti 3000 i løpet av neste år, sier hun.

Betlehem har 32 000 innbyggere, og er naboby til Jerusalem. Det tar ikke lengre tid å kjøre bil fra det sentrale Jerusalem til Betlehem enn det tar å reise fra Oslos sentrum til Drammen. Israel har i den siste tiden letter på kontrollen for å reise inn i Betlehem, for å gjøre det enklere for pilegrimer og andre turister.

”I kveld er det ventet 15 000 besøkende til Betlehem, omtrent det samme antallet som i fjor,” sier en talsmann for de lokale myndighetene, Tony Morcos, til AP.

Rockeartisten Emmanuel Fleckenstein er sønn av en palestinsk mor og en tysk far, og vokste opp i Beit Jalla, nær Betlehem og Jerusalem. Han fikk inspirasjonen til rockekonserten da han besøkte Manger Square sammen med sin familie i fjor, og syntes det var kjedelig for en ung mann å høre på all den rolige musikken og sangen.

Blant de som opptrer på festivalen er en palestinsk hiphop-gruppe, en dansegruppe, et tysk garasjeband, og en gitarspillende prest.

”Det er første gang jeg har hørt rockemusikk i Betlehem,” sier Fida Ghareeb (28) som var til stede under åpningskonserten. ”Det er jul og vi skal glede oss på denne tiden av året.”

Og med disse ordene fra den palestinske universitetsstudenten ønsker vi alle god jul.

VG: Delte ut julegaver

VG: Julenissen er sikkerhetsklarert

VG: Jul hos Obama

VG: Nissefar drukner i brev

VG: Tungt for juenissen i Finland