Det kommer noe godt ut av det meste, til slutt.  Til og med ut av en Kassamrakett. Den 38 år gamle læreren, Yaron Bob har brukt det meste av året til å  forme raketter sendt inn i Israel av Hamas til metallroser, skriver Jerusalem Post. Bob bor i Moshav Yated i den vestlige delen av Negev, omtrent ved grensen mellom Israel, Egypt og Gaza. Under Operation Cast Lead tidligere i år bestemte han seg for å lage noe ut av rakettene som hadde falt ned i hans nabolag de siste åtte årene. Siden Israel fikk et dårlig rykte i mange land, bestemte han seg for å vise hva Israel virkelig står for, skriver avisen. ”Israel sender ikke raketter på folk. Og når de blir sendt på oss, endrer jeg dem til roser. Det er mektig meningsfullt å gjøre en rakett som er ment for å drepe om til et symbol på skjønnhet, vekst og fremgang,” sier kunstneren til Jerusalem Post. Til nå har Bob produsert omtrent 150 roser, ved hjelpe av Kassamraketter som det israelske politiet har oppbevart. Ved kun hjelp av en hammer, ambolt og ovn, modellerer han dem selv, og bruker ca tre timer på å lage hver enkelt rose. Hver rose er sveiset på en metallplate formet som et kart over Israel, som viser lokaliteten der raketten landet. Rosene blir solgt gjennom en nettbutikk, for det meste til amerikanske jøder. ”Det er folk i utlandet som har rosene i deres salonger. Det gjør meg lykkelig. Det er min støtte til Israel,” sier han. I oktober møtte Bob to amerikanske innvandrere, Chaim Pinsky og Michael Gerbitz. De falt for hans ide og bestemte seg for å bruke rosene fra Kassam rakettene som et middel til å promotere solidaritet mellom Israels venner, skriver Jerusalem Post. Gjennom et samarbeid med Operation Lifeshield, et firma som leverer beskyttelsesanlegg mot luftangrep, blir rosene nå markedsført i USA, og inntektene brukt til å bygge beskyttelsesanlegg for innbyggerne i Ashkelon. Slike anlegg koster mellom 19 000 og 36 000 dollar. ”Vårt mål er å reise et beløp på 250 000 dollar ved å selge 5000 roser til en pris på mellom 225 og 275 dollar for hver rose,” forklarer Pinsky. Minst 50 dollar fra hvert innkjøp går til beskyttelsesanleggene,” sier han.  Hensikten er skape en bedre og fredeligere fremtid. ”Budskapet er klart,” sier han: ”Ta en rakett, et symbol på ødeleggelse og fortvilelse, og transformer den til en nydelig rose, vårt symbol på håp og ro.” Rosene er allerede presentert for den amerikanske senatoren John Kelly, den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton, og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. ”Det å ha en rose plassert i Clintons og FNs generalsekretærs salonger plasserer Israel på toppen av deres oppmerksomhet,” sier Bob. I morgen, søndag, vil en rose bli presentert for Ashkelons borgermester Benny Vaknin, i forbindelse med en seremoni som annonserer starten på det nye prosjektet. Bob og hans samarbeidspartnere er ikke de eneste som har kommet på ideen om å bruke metallet fra rakettene til å produsere fredssymboler.  Vi har tidligere skrevet om et israelsk firma, Sderot Dove, som har utviklet et unikt produkt av metallskrapet etter rakettene: En fredsdue. Fredsduen er produsert av deler fra Kassamraketter som har landet i Sderot de siste årene. Ved å bruke deler fra dødelige våpen til å produsere fredsduer, mener skulptøren, Eldor Levi, at han har skapt et kraftig symbol på vilje til fred.

rose2Det kommer noe godt ut av det meste, til slutt.  Til og med ut av en Kassamrakett. Den 38 år gamle læreren, Yaron Bob har brukt det meste av året til å  forme raketter sendt inn i Israel av Hamas til metallroser, skriver Jerusalem Post.

Bob bor i Moshav Yated i den vestlige delen av Negev, omtrent ved grensen mellom Israel, Egypt og Gaza. Under Operation Cast Lead tidligere i år bestemte han seg for å lage noe ut av rakettene som hadde falt ned i hans nabolag de siste åtte årene. Siden Israel fikk et dårlig rykte i mange land, bestemte han seg for å vise hva Israel virkelig står for, skriver avisen.

”Israel sender ikke raketter på folk. Og når de blir sendt på oss, endrer jeg dem til roser. Det er mektig meningsfullt å gjøre en rakett som er ment for å drepe om til et symbol på skjønnhet, vekst og fremgang,” sier kunstneren til Jerusalem Post.

Til nå har Bob produsert omtrent 150 roser, ved hjelpe av Kassamraketter som det israelske politiet har oppbevart. Ved kun hjelp av en hammer, ambolt og ovn, modellerer han dem selv, og bruker ca tre timer på å lage hver enkelt rose. Hver rose er sveiset på en metallplate formet som et kart over Israel, som viser lokaliteten der raketten landet. Rosene blir solgt gjennom en nettbutikk, for det meste til amerikanske jøder.

”Det er folk i utlandet som har rosene i deres salonger. Det gjør meg lykkelig. Det er min støtte til Israel,” sier han.

I oktober møtte Bob to amerikanske innvandrere, Chaim Pinsky og Michael Gerbitz. De falt for hans ide og bestemte seg for å bruke rosene fra Kassam rakettene som et middel til å promotere solidaritet mellom Israels venner, skriver Jerusalem Post.

Gjennom et samarbeid med Operation Lifeshield, et firma som leverer beskyttelsesanlegg mot luftangrep, blir rosene nå markedsført i USA, og inntektene brukt til å bygge beskyttelsesanlegg for innbyggerne i Ashkelon. Slike anlegg koster mellom 19 000 og 36 000 dollar.

”Vårt mål er å reise et beløp på 250 000 dollar ved å selge 5000 roser til en pris på mellom 225 og 275 dollar for hver rose,” forklarer Pinsky. Minst 50 dollar fra hvert innkjøp går til beskyttelsesanleggene,” sier han.  Hensikten er skape en bedre og fredeligere fremtid. ”Budskapet er klart,” sier han: ”Ta en rakett, et symbol på ødeleggelse og fortvilelse, og transformer den til en nydelig rose, vårt symbol på håp og ro.”

Rosene er allerede presentert for den amerikanske senatoren John Kelly, den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton, og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. ”Det å ha en rose plassert i Clintons og FNs generalsekretærs salonger plasserer Israel på toppen av deres oppmerksomhet,” sier Bob.

I morgen, søndag, vil en rose bli presentert for Ashkelons borgermester Benny Vaknin, i forbindelse med en seremoni som annonserer starten på det nye prosjektet.

Bob og hans samarbeidspartnere er ikke de eneste som har kommet på ideen om å bruke metallet fra rakettene til å produsere fredssymboler.  Vi har tidligere skrevet om et israelsk firma, Sderot Dove, som har utviklet et unikt produkt av metallskrapet etter rakettene: En fredsdue.

Fredsduen er produsert av deler fra Kassamraketter som har landet i Sderot de siste årene. Ved å bruke deler fra dødelige våpen til å produsere fredsduer, mener skulptøren, Eldor Levi, at han har skapt et kraftig symbol på vilje til fred.