[caption id="attachment_386" align="alignright" width="130" caption="Sentralbanksjef Stanley Fischer"][/caption] Den israelske økonomien er sterkt eksportrettet, og den israelske sentralbanken har derfor jobbet hardt det meste av dette året for å forhindre at shekelen blir for sterk i forhold til dollar. Blant annet er det foretatt støttekjøp av dollar. Likevel valgte sentralbanksjefen, Stanley Fischer, å øke utlånsrenten i forbindelse med rentemøtet mandag. Renten ble satt til 1 prosent. Tirsdag styrket shekelen seg mot dollar og euro, skriver Globes. Men samtidig svekket shekelen seg i forhold til flere andre valutaer, noe som er ønskelig for å få fart på eksporten. I en erklæring fra sentrabanken, Bank of Israel, het det at utlånsrentene til de fleste sentralbankene i verden er lav, og at de forventes å være lave i de kommende månedene. I noen land, der helbredelsen fra finanskrisen er blitt mest stabil, er imidlertid utlånsrenten økt. I en kommentar til debatten rundt størrelsen på utlånsrenten og styrken på shekelen, sier en av Israels fremste markedsøkonomer, Amir Kahanovich, som representerer finansieringsselskapet Clal Finance, at det ikke er noen fare for en styrking av shekelen i tiden fremover. Han viser til at Bank of Israel har foretatt en rekke opperasjoner for å svekke shekelen og styrke eksporten. ”Resultatet er at en svekkelse av shekel  mot seks ledende internasjonale valutaer, utenom dollar,” sier han. Han mener eksportindustrien bør være fornøyd med myndighetenes innsats. ”Krisen er over og det er på tide å jobbe med andre problemer. Vi tror at økningen i utlånsrenten var nødvendig, selv om vi ikke følte oss helt sikre på at Bank of Israel hadde mot nok til å gjøre det. Vi tror at sentralbanken vil holde utlånsrenten på 1 prosent gjennom januar 2010, og at den kan økes til 3 prosent mot slutten av året,” legger han til.

Sentralbanksjef Stanley Fischer

Sentralbanksjef Stanley Fischer

Den israelske økonomien er sterkt eksportrettet, og den israelske sentralbanken har derfor jobbet hardt det meste av dette året for å forhindre at shekelen blir for sterk i forhold til dollar. Blant annet er det foretatt støttekjøp av dollar. Likevel valgte sentralbanksjefen, Stanley Fischer, å øke utlånsrenten i forbindelse med rentemøtet mandag. Renten ble satt til 1 prosent.

Tirsdag styrket shekelen seg mot dollar og euro, skriver Globes. Men samtidig svekket shekelen seg i forhold til flere andre valutaer, noe som er ønskelig for å få fart på eksporten.

I en erklæring fra sentrabanken, Bank of Israel, het det at utlånsrentene til de fleste sentralbankene i verden er lav, og at de forventes å være lave i de kommende månedene. I noen land, der helbredelsen fra finanskrisen er blitt mest stabil, er imidlertid utlånsrenten økt.

I en kommentar til debatten rundt størrelsen på utlånsrenten og styrken på shekelen, sier en av Israels fremste markedsøkonomer, Amir Kahanovich, som representerer finansieringsselskapet Clal Finance, at det ikke er noen fare for en styrking av shekelen i tiden fremover. Han viser til at Bank of Israel har foretatt en rekke opperasjoner for å svekke shekelen og styrke eksporten. ”Resultatet er at en svekkelse av shekel  mot seks ledende internasjonale valutaer, utenom dollar,” sier han.

Han mener eksportindustrien bør være fornøyd med myndighetenes innsats. ”Krisen er over og det er på tide å jobbe med andre problemer. Vi tror at økningen i utlånsrenten var nødvendig, selv om vi ikke følte oss helt sikre på at Bank of Israel hadde mot nok til å gjøre det. Vi tror at sentralbanken vil holde utlånsrenten på 1 prosent gjennom januar 2010, og at den kan økes til 3 prosent mot slutten av året,” legger han til.