[caption id="attachment_348" align="alignright" width="116" caption="Foto: Fredrik Sebelius"][/caption] Svensken Robin af Ekenstam måtte amputere hånden. Dermed ble han verdens første forsøksperson med en revolusjonerende ny protese: En kunstig hånd med følsomhet i fingertuppene og mulighet til å brukes til alt det en vanlig hånd kan brukes til, inkludert å spille på et piano. Robin af Ekenstam har brukt protesen i noen måneder og sier til svensk TV at han føler det som om det er hans ekte hånd, skriver Ynetnews. ”Når jeg griper noe med hånden kan jeg føle det i fingertuppene, noe som er merkelig, siden jeg ikke har dem lengre. Det er fantastisk,” sier den heldige svensken. For svensken er heldig. Han prøver ut et produkt som det har tatt mange år å utvikle og som har kostet et titalls millioner euro å lage. Protesen er utviklet i samarbeid mellom vitenskapsmenn fra Irland, Italia, Island, Danmark og Israel. ”Vi klarte å forbinde nervekommandoer i mannens amputerete arm, noe som gjør det mulig for ham å utføre kompliserte aktiviteter som å spise og skrive, så vi klarte faktisk å lede hans hjerne,” sier professor Yosi Shacham-Diamand fra universitetet i Tel Aviv til Ynetnews. Diamand ledet teamet av israelske forskere som utviklet menneskemaskinens grensesnitt – delen som står for forbindelsen mellom den handikappede personens hjerne og ”Smart Hånden”. Forskerne planlegger nå å utvikle proteselegger av samme typen. ”Smart Hånden” forventes å endre livet til mange handikappede som har fått sine ben og armer amputeret som resultat av ulykker, krig eller sykdom, skriver nettavisen. Protesen omfatter fire elektriske motorer og 40 sensorer, blant annet en sensor som gir følelser i de kunstige fingertuppene. Her kan du hvordan hånden virker: httpv://www.youtube.com/watch?v=IKMqM7th1hA&feature=player_embedded

Foto: Fredrik Sebelius

Foto: Fredrik Sebelius

Svensken Robin af Ekenstam måtte amputere hånden. Dermed ble han verdens første forsøksperson med en revolusjonerende ny protese: En kunstig hånd med følsomhet i fingertuppene og mulighet til å brukes til alt det en vanlig hånd kan brukes til, inkludert å spille på et piano.

Robin af Ekenstam har brukt protesen i noen måneder og sier til svensk TV at han føler det som om det er hans ekte hånd, skriver Ynetnews. ”Når jeg griper noe med hånden kan jeg føle det i fingertuppene, noe som er merkelig, siden jeg ikke har dem lengre. Det er fantastisk,” sier den heldige svensken.

For svensken er heldig. Han prøver ut et produkt som det har tatt mange år å utvikle og som har kostet et titalls millioner euro å lage. Protesen er utviklet i samarbeid mellom vitenskapsmenn fra Irland, Italia, Island, Danmark og Israel.

”Vi klarte å forbinde nervekommandoer i mannens amputerete arm, noe som gjør det mulig for ham å utføre kompliserte aktiviteter som å spise og skrive, så vi klarte faktisk å lede hans hjerne,” sier professor Yosi Shacham-Diamand fra universitetet i Tel Aviv til Ynetnews. Diamand ledet teamet av israelske forskere som utviklet menneskemaskinens grensesnitt – delen som står for forbindelsen mellom den handikappede personens hjerne og ”Smart Hånden”.

Forskerne planlegger nå å utvikle proteselegger av samme typen. ”Smart Hånden” forventes å endre livet til mange handikappede som har fått sine ben og armer amputeret som resultat av ulykker, krig eller sykdom, skriver nettavisen.

Protesen omfatter fire elektriske motorer og 40 sensorer, blant annet en sensor som gir følelser i de kunstige fingertuppene.

Her kan du hvordan hånden virker:

httpv://www.youtube.com/watch?v=IKMqM7th1hA&feature=player_embedded