2009 ser ut til å bli et godt år for israelsk film. Forrige onsdag ble en ny seier halt i land. Den israelske produsenten Israeli Yoav Shamir vant en pris for sin dokumentar ”Defamation”, et blikk på antisemittisme rundt om i verden, under filmfestivalen I London, skriver Jerusalem Post. En annen israelsk vinner under samme festivalen var spillefilmen Ajami, som er produsert av den palestinske regissøren Scandar Copti og den jødiske imregissøren Yaron Shani. Den er laget i et blandet jødisk-arabisk distrikt i Jaffa. Ajami har tidligere vunnet prisen til det israelske filmakademiet, som ble utdelt under en filmfestival i Haifa, og det vil derfor bli denne filmen som vil representere Israel når de nominerte filmene til Oscar-prisen for beste utenlandsk språklige film skal plukkes ut. Den vil møte konkurransen fra Max Manus, som er Norges bidrag til konkurransen. Hvilke utenlandske filmer som blir nominert vil bli avgjort andre februar nest år. Den største seieren for israelsk filmindustri hittil i år står nok likevel regissøren Samuel Maoz for. Hans film ”Libanon” vant førsteprisen under filmfestivalen i Venezia. Det er ikke første gang en israelsk film har vunnet en førstepris under en internasjonal festival, men festivalen i Venezia er en av de mest prestisjetunge europeiske filmfestivalene. Libanon hadde verdenspremiere i Jerusalem tidligere i sommer. Den har møtt strålende kritikk også fra filmkritikerne. Herald Tribune kalte den eksempelvis for en ”mektig og original film”. I Venezia vant den israelske filmen blant annet i konkurranse med Michael Moores ”Kapitalismen, en kjærlighetshistorie” og filmer av kjente regissører som Todd Solonz og John Hillcoat. Libanon er den israelske regissøren Samuel Maoz sin første spillefilm. Tidligere har han laget flere dokumentarer.  Basert på hans egne minner fra krigen i Libanon beskriver filmen skjebnen til en tank tilhørende den israelske hæren, og dens mannskap bak fiendens linjer under den første krigen i Libanon i 1982.

defamation_kz2009 ser ut til å bli et godt år for israelsk film. Forrige onsdag ble en ny seier halt i land. Den israelske produsenten Israeli Yoav Shamir vant en pris for sin dokumentar ”Defamation”, et blikk på antisemittisme rundt om i verden, under filmfestivalen I London, skriver Jerusalem Post.

En annen israelsk vinner under samme festivalen var spillefilmen Ajami, som er produsert av den palestinske regissøren Scandar Copti og den jødiske imregissøren Yaron Shani. Den er laget i et blandet jødisk-arabisk distrikt i Jaffa.

Ajami har tidligere vunnet prisen til det israelske filmakademiet, som ble utdelt under en filmfestival i Haifa, og det vil derfor bli denne filmen som vil representere Israel når de nominerte filmene til Oscar-prisen for beste utenlandsk språklige film skal plukkes ut. Den vil møte konkurransen fra Max Manus, som er Norges bidrag til konkurransen. Hvilke utenlandske filmer som blir nominert vil bli avgjort andre februar nest år.

Den største seieren for israelsk filmindustri hittil i år står nok likevel regissøren Samuel Maoz for. Hans film ”Libanon” vant førsteprisen under filmfestivalen i Venezia.

Det er ikke første gang en israelsk film har vunnet en førstepris under en internasjonal festival, men festivalen i Venezia er en av de mest prestisjetunge europeiske filmfestivalene. Libanon hadde verdenspremiere i Jerusalem tidligere i sommer. Den har møtt strålende kritikk også fra filmkritikerne. Herald Tribune kalte den eksempelvis for en ”mektig og original film”.

I Venezia vant den israelske filmen blant annet i konkurranse med Michael Moores ”Kapitalismen, en kjærlighetshistorie” og filmer av kjente regissører som Todd Solonz og John Hillcoat.

Libanon er den israelske regissøren Samuel Maoz sin første spillefilm. Tidligere har han laget flere dokumentarer.  Basert på hans egne minner fra krigen i Libanon beskriver filmen skjebnen til en tank tilhørende den israelske hæren, og dens mannskap bak fiendens linjer under den første krigen i Libanon i 1982.