Det internasjonale pengefondet (IMF) forventer at Israel vil få en raskere vekst i sin økonomi neste år enn de fleste andre utviklede land, skriver økonomiavisen Globes.online. Den internasjonale finanskrisen har resultert i en forventet nedgang i bruttonasjonalproduktet i Israel med 0,1 prosent dette året, men optimismen er stor for neste år. Krisen er nesten over, og IMF regner med en vekst neste år på 2.4 prosent. Det fremgår av en oversikt publisert tidligere denne uken i forbindelse med organisasjonens møte i Istanbul. Den israelske sentralbanken siste spådommer, fra august i år, går ut på at Israel vil få en vekst i 2010 på et sted mellom 1,5 prosent og 2,5 prosent. Uansett er den forventede veksten i Israel meget god sammenliknet med andre land. USA forventes eksempelvis å få en nedgang i år på 2.7 prosent, EU landene på 4,2 prosent og Tyskland på 5,3 prosent, og den samlede nedgangen i bruttonasjonalprodukt for alle land i gruppen med ”utviklet økonomi”, er forventet å bli på 3,4 prosent. Da er det godt gjort av Israel å ha en vekst rundt null. Bare fem land eller regioner innen gruppen ”utviklede land” forventes å få en sterkere vekst enn Israel i 2010: Singapore, Slovakia, Taiwan, Sør Korea og Hong Kong. EU har en tung vei å gå. Det er kun forventet en vekst på 0,3 prosent I 2010. En del av Israels fattige nabostater forventes en raskere vekst neste år enn Israel. Det gjelder både Egypt, Libanon og Jordan, men det har selvsagt sammenheng med startgrunnlaget. Det er langt igjen før disse landene tar nevneverdig innpå Israel i levestandard. Det forventes liten vekst i de rike oljeeksporterende landene i Midt-Østen.  Andre spådommer om Israel: IMF regner med en inflasjon på 3.6 prosent i 2009 og 2 prosent i 2010, Israels sentralbank tror på en litt høyere inflasjon neste år, på 2,3 prosent. IMF tipper på en arbeidsledighet på 8,2 prosent dette året, mot 6,2 prosent i fjor, og venter at den øker litt neste år, til 8,6 prosent. Det er en forventning som stemmer omtrent overens med prognosene til den israelske eksperten Michael Sarel, som er sjef i Harel Finance, og tidligere var leder for økonomiavdelingen i finansdepartementet, skriver Global.online. Han forventer en arbeidsledighet på 8,1 prosent i år, som øker til 8,5 prosent neste år. En representant for finansdepartementet sier ti avisen at IMFs prognoser styrker de optimistiske reaksjonene som departementet har fått fra israelske investorer. ”De er optimister selv om eksporten ikke vil nå det samme nivået som før den internasjonale finanskrisen,” sier han, ”men det vil ikke være langt unna.”

IMFDet internasjonale pengefondet (IMF) forventer at Israel vil få en raskere vekst i sin økonomi neste år enn de fleste andre utviklede land, skriver økonomiavisen Globes.online.

Den internasjonale finanskrisen har resultert i en forventet nedgang i bruttonasjonalproduktet i Israel med 0,1 prosent dette året, men optimismen er stor for neste år. Krisen er nesten over, og IMF regner med en vekst neste år på 2.4 prosent. Det fremgår av en oversikt publisert tidligere denne uken i forbindelse med organisasjonens møte i Istanbul.

Den israelske sentralbanken siste spådommer, fra august i år, går ut på at Israel vil få en vekst i 2010 på et sted mellom 1,5 prosent og 2,5 prosent.

Uansett er den forventede veksten i Israel meget god sammenliknet med andre land. USA forventes eksempelvis å få en nedgang i år på 2.7 prosent, EU landene på 4,2 prosent og Tyskland på 5,3 prosent, og den samlede nedgangen i bruttonasjonalprodukt for alle land i gruppen med ”utviklet økonomi”, er forventet å bli på 3,4 prosent. Da er det godt gjort av Israel å ha en vekst rundt null.

Bare fem land eller regioner innen gruppen ”utviklede land” forventes å få en sterkere vekst enn Israel i 2010: Singapore, Slovakia, Taiwan, Sør Korea og Hong Kong. EU har en tung vei å gå. Det er kun forventet en vekst på 0,3 prosent I 2010.

En del av Israels fattige nabostater forventes en raskere vekst neste år enn Israel. Det gjelder både Egypt, Libanon og Jordan, men det har selvsagt sammenheng med startgrunnlaget. Det er langt igjen før disse landene tar nevneverdig innpå Israel i levestandard. Det forventes liten vekst i de rike oljeeksporterende landene i Midt-Østen. 

Andre spådommer om Israel: IMF regner med en inflasjon på 3.6 prosent i 2009 og 2 prosent i 2010, Israels sentralbank tror på en litt høyere inflasjon neste år, på 2,3 prosent. IMF tipper på en arbeidsledighet på 8,2 prosent dette året, mot 6,2 prosent i fjor, og venter at den øker litt neste år, til 8,6 prosent. Det er en forventning som stemmer omtrent overens med prognosene til den israelske eksperten Michael Sarel, som er sjef i Harel Finance, og tidligere var leder for økonomiavdelingen i finansdepartementet, skriver Global.online. Han forventer en arbeidsledighet på 8,1 prosent i år, som øker til 8,5 prosent neste år.

En representant for finansdepartementet sier ti avisen at IMFs prognoser styrker de optimistiske reaksjonene som departementet har fått fra israelske investorer. ”De er optimister selv om eksporten ikke vil nå det samme nivået som før den internasjonale finanskrisen,” sier han, ”men det vil ikke være langt unna.”