Den israelske organisasjonen EFRAT kjemper mot abort. Ikke med lovforslag eller bilder av døde fostre, men ved toleranse, respekt, overtalelse, empati og økonomisk støtte til kvinner i en vanskelig situasjon. Jan Simonsen har besøkt organisasjonen i Jerusalem, og skrevet denne reportasjen: ”En hjelpende hånd er mer verd enn en lovparagraf. Vi dømmer ingen, men vi strekker ut en hånd til kvinner som trenger oss, slik at de kan føde sine barn,” sier assisterende direktør i EFRAT, Ruth Tidhar, da vi besøker organisasjonen i deres hovedkontor i utkanten av Jerusalem. Hun mener at ”Ja til livet” - organisasjoner og kristne abortmotstandere i USA og Europa har mye å lære av måten hennes organisasjon jobber på. Israel har inntil nylig hatt verdens mest liberale abortlovgivning. Det har ikke eksistert noen grenser for når i svangerskapet kvinner kan ta abort. Det må søkes til en abortnemnd som i praksis aldri sier nei. I 2007 ble 98 prosent av søknadene innvilget. Først i fjor vedtok nasjonalforsamlingen, Knesset, å sette en grense på 22 uker. ”Den nye abortloven er et skritt i riktig retning, men lovregler er ikke det viktigste,” mener Ruth Tidhar. ”Loven kan brytes. Det er mulig å foreta illegale aborter, og det setter også morens liv i fare. Derfor er det viktigste å overtale kvinnene til å avstå fra abort,” mener hun. ”Lover utdanner ikke,” slår hun fast. EFRAT kombinerer informasjonsarbeid med praktisk og økonomisk hjelp. De produserer løpesedler, får donert pengestøtte til reklamekampanjer, blant annet i form av store reklameskilt langs motorveiene, og driver egen web-side. Og informasjonen vinkles positivt. Her får ikke vanskeligstilte kvinner vite at abort er å ta liv, men at å føde er å gi liv. Den positive vinklingen er lett å oppdager når vi besøker kontoret. På veggen bak Ruth Tidhar henger mengder av bilder som viser små barn. De smiler, leker, sprudler av livsglede. Små sjarmtroll som foreldrene elsker, og som ikke ville vært født uten EFRATs hjelp. Ruth Tildhar tar meg med til lagerbygningen, der Gidon Levi er i ferd med å pakke ferdig pakker med mat. De kvinnene som søker hjelp hos EFRAT, og lar seg overtale til å føde sitt barn, får hjelp til mat, barnesenger, klær, leker og annet nødvendig utstyr, det første året av barnets liv. ”Ingen har angret. De er tvert imot blitt ekstra glad i nettopp dette barnet,” sier Ruth Tildhar. Hun leser stolt opp for oss et brev fra en mor: ”Shalom. Jeg vil gjerne si takk for alt, for den hjelpen jeg fikk fra dere. Spesielt for at du lyktes i å overbeviste meg til ikke å ta abort. Jeg sender deg et bilde av meg og min datter, som har fått navnet Shy (Gave), fordi jeg vet at hun er en gave fra Gud,” skriver moren. Ruth Tildhar og de andre som arbeider for EFRAT får mange slike brev. ”3500 kvinner får hjelp fra oss akkurat nå. Vi sender ut over 3000 pakker hver måned. I fjor forhindret vi 3600 aborter, som vi vet om. I tillegg kommer de som har latt seg overtale av våre løpesedler og reklamekampanjer. Hvor mange det måtte være, vet vi ikke,” forteller Ruth. Etter at organisasjonen ble stiftet i 1977 har kvinner født 28 000 barn som et resultat av hjelpen fra EFRAT. Alle navnene på disse barna er skrevet inn i et manntall, en bok som organisasjonen kaller ”Book of life” (Livets Bok).

DSC00108Den israelske organisasjonen EFRAT kjemper mot abort. Ikke med lovforslag eller bilder av døde fostre, men ved toleranse, respekt, overtalelse, empati og økonomisk støtte til kvinner i en vanskelig situasjon. Jan Simonsen har besøkt organisasjonen i Jerusalem, og skrevet denne reportasjen:

”En hjelpende hånd er mer verd enn en lovparagraf. Vi dømmer ingen, men vi strekker ut en hånd til kvinner som trenger oss, slik at de kan føde sine barn,” sier assisterende direktør i EFRAT, Ruth Tidhar, da vi besøker organisasjonen i deres hovedkontor i utkanten av Jerusalem. Hun mener at ”Ja til livet” – organisasjoner og kristne abortmotstandere i USA og Europa har mye å lære av måten hennes organisasjon jobber på.

Israel har inntil nylig hatt verdens mest liberale abortlovgivning. Det har ikke eksistert noen grenser for når i svangerskapet kvinner kan ta abort. Det må søkes til en abortnemnd som i praksis aldri sier nei. I 2007 ble 98 prosent av søknadene innvilget. Først i fjor vedtok nasjonalforsamlingen, Knesset, å sette en grense på 22 uker.

”Den nye abortloven er et skritt i riktig retning, men lovregler er ikke det viktigste,” mener Ruth Tidhar. ”Loven kan brytes. Det er mulig å foreta illegale aborter, og det setter også morens liv i fare. Derfor er det viktigste å overtale kvinnene til å avstå fra abort,” mener hun.

”Lover utdanner ikke,” slår hun fast.

EFRAT kombinerer informasjonsarbeid med praktisk og økonomisk hjelp. De produserer løpesedler, får donert pengestøtte til reklamekampanjer, blant annet i form av store reklameskilt langs motorveiene, og driver egen web-side. Og informasjonen vinkles positivt. Her får ikke vanskeligstilte kvinner vite at abort er å ta liv, men at å føde er å gi liv.

Den positive vinklingen er lett å oppdager når vi besøker kontoret. På veggen bak Ruth Tidhar henger mengder av bilder som viser små barn. De smiler, leker, sprudler av livsglede. Små sjarmtroll som foreldrene elsker, og som ikke ville vært født uten EFRATs hjelp.

Ruth Tildhar tar meg med til lagerbygningen, der Gidon Levi er i ferd med å pakke ferdig pakker med mat. De kvinnene som søker hjelp hos EFRAT, og lar seg overtale til å føde sitt barn, får hjelp til mat, barnesenger, klær, leker og annet nødvendig utstyr, det første året av barnets liv.

”Ingen har angret. De er tvert imot blitt ekstra glad i nettopp dette barnet,” sier Ruth Tildhar. Hun leser stolt opp for oss et brev fra en mor:

”Shalom. Jeg vil gjerne si takk for alt, for den hjelpen jeg fikk fra dere. Spesielt for at du lyktes i å overbeviste meg til ikke å ta abort. Jeg sender deg et bilde av meg og min datter, som har fått navnet Shy (Gave), fordi jeg vet at hun er en gave fra Gud,” skriver moren.

Ruth Tildhar og de andre som arbeider for EFRAT får mange slike brev.

”3500 kvinner får hjelp fra oss akkurat nå. Vi sender ut over 3000 pakker hver måned. I fjor forhindret vi 3600 aborter, som vi vet om. I tillegg kommer de som har latt seg overtale av våre løpesedler og reklamekampanjer. Hvor mange det måtte være, vet vi ikke,” forteller Ruth. Etter at organisasjonen ble stiftet i 1977 har kvinner født 28 000 barn som et resultat av hjelpen fra EFRAT. Alle navnene på disse barna er skrevet inn i et manntall, en bok som organisasjonen kaller ”Book of life” (Livets Bok).